Kemal Öztürk: 2022’de erken seçim olacak

"Siyaseten tüm belirsizlikleri daha hızlı şekilde netleşmesi gerekir"

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Kemal Öztürk, normal şartlarda 2023’te yapılması planlanan genel seçimlerin 2022’de gerçekleştirileceğini söyledi.

Kemal Öztürk, bugünkü köşe yazısında Türkiye’de siyasi belirsizliğin olduğunu, bunun devam etmesinin mümkün olmadığı görüşünü dile getirdi ve şunları yazdı:

Yerine oturmamış taşlar, belli olmamış saflar, kesinleşmeyen ittifaklar, kurulmayan partiler ve yönünü arayan hareketler… Tüm bu belirsizlikler 2021 yılında artık bir netliğe kavuşacak, kavuşmalı hatta. Normal şartlarda 2023’te seçim olacaksa, her siyasi partinin ya da ittifakın bu yıl içinde belirsizliklerden kurtulup, artık seçime odaklı çalışması gerekir ki, bir başarı elde etsin. Ancak benim öngörüm 2022’de erken seçim olacağı yönündedir. Bu durumda siyaseten tüm belirsizlikleri daha hızlı şekilde netleşmesi gerekir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ben size netleşmesi gereken konuları madde madde yazayım daha iyi anlaşılsın” diyen Öztürk, bunları şöyle sıraladı:

1. Millet ittifakı, HDP ile dolaylı işbirliği konusunu kesin karara bağlaması gerekir. Şüphe götürmeyecek şekilde ret ya da resmi şekilde bir ittifaka karar vermeliler.

2. İYİ Parti lideri Akşener, Erdoğan ve Bahçeli’den “evine dön” koduyla gönderdikleri mesajları, kapıyı kapatacak şekilde reddetmesi ya da kabul etmesi gerekir. Kapı aralık gözüküyor ve oradan cereyan yapıyor.

3. Ümit Özdağ’ın durumu nedir şimdi? İYİ Partili mi değil mi? Özdağ’ın yeni bir parti kuracağı bile söyleniyor, bunun artık netleşmesi gerekir.

4. Saadet Partisi’ni Oğuzhan Asiltürk mü, Temel Karamollaoğlu mu yönetiyor? Hangi ittifakta yer alacağına karar verdiklerinde bunu öğrenmiş olacağız. Ancak Saadet bu iki başlılıkla daha fazla ilerleyemez.

5. Gelecek Partisi, Deva Partisi, Yeniden Refah Partisi, Türkiye Değişim Partisi bu yıl içinde hangi ittifakta yer alacaklarına artık karar vermeliler. Üçüncü bir ittifak mı olacak, mevcutlardan biri mi olacak netleştirmeliler.

6. Muhalefetin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” projesi de artık netleşmeli. Kimsenin bu konuyu iyi bildiğini düşünmüyorum. 'Bu sistem nasıl hayata geçirilecek, kimlerle geçirilecek ve sonunda ne olacak?' bunun netleşmesi şart.

7. Muharrem İnce, bu yıl içinde ya parti kurmalı ya CHP’den istifa etmeli ya da partiden ihraç edilmeli. Bu belirsizlik artık her iki tarafa da zarar veriyor.

8. CHP, HDP ile ilişkisini bu yıl netleştirmeli. HDP tabanındaki oylara talipse ona göre siyasetini değiştirmeli. Aksi takdirde “temasımız yok, örtülü ittifakımız yok” söylemleriyle Cumhur İttifakı’nın eleştirilerinden kurtulamaz.

9. AK Parti sürekli 'reform paketleri açıklayacağım' diyor ama ortada hala bir şey yok. Fakat daha önce şuna karar vermesi gerek, eskiden olduğu gibi reformist, yenilikçi ve özgürlükçü bir parti mi olacak, yoksa statükocu, sertlik yanlısı imajını sürdürecek mi? Retorikle-pratik arasındaki çelişkinin giderilmesi gerek.

10. AK Parti, Doğu Perinçek ile ilişki durumunun ne olduğuna karar vermeli. Perinçek’in “AK Parti gemiyi yönetiyor, rotayı biz belirliyoruz” ifadesine hala tepki gösteren olmadı. Bu karışık ilişki biçimi netleşmeli değil mi?

11. HDP terörle arasına bir sınır koyacaksa, bunu bu yıl yapmalı artık. Muhtemelen bu iradeyi gösteremeyecek. O zaman HDP içinden ve dışarıdan terör ilişkisi nedeniyle gidişattan rahatsız olan insanlar, bir partiye ya da harekete dönüşecekse bunu bu yıl yapmalılar.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU