Uluslararası Şeffaflık Örgütü: "Yolsuzluğun en az olduğu ülkeler" sıralamasında Türkiye 86'ncı sırada

Yolsuzluğun en az olduğu ülkeler listesinin başında 88'er puan alan Danimarka ve Yeni Zelanda yer aldı. Türkiye ise söz konusu sıralamada 40 puanla 86'ıncı sırada

Fotoğraf: Pixabay

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 2020 Yolsuzluk Algı Endeksi raporunu açıkladı.

Söz konusu raporda yolsuzluk, 0 ila 100 arasında derecelendirildi. Buna göre, 0 "yolsuzluğun çok yoğun olduğu", 100 ise "tamamıyla yolsuzluktan arınmış" ülkelere işaret ediyor.

DW Türkçe'nin haberine göre, endekste, dünyadaki yolsuzluk oranının, bir önceki yıla benzer bir seviyede seyrettiği belirtirken; 2020 yılında, dünya ülkelerinin üçte ikisi 50'nin altında kaldı.

Türkiye kaçıncı sırada?

Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre 40 puan alan Türkiye, küresel sıralamada 180 ülke arasında 86'ncı sırada bulunuyor. Türkiye geçen yıl yayınlanan endekste ise 39 puan ile 91'inci sırada yer almıştı.

2020 yılı endeksinde, Türkiye ile aynı puanı paylaşan ülkeler, Trinidad ve Tobago, Doğu Timor, Fas, Hindistan ve Burkina Faso oldu.

Endekse göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler ile de karşılaştırıldığında, 44 ile AB içinde en düşük puanı alan Romanya'nın da gerisinde kaldı. Türkiye, Ekonomik ve İşbirliği Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında da sondan üçüncü sırada yer aldı.

"Türkiye, demokrasi ile tanışamamış birçok ülkenin gerisinde"

İstanbul'da bulunan Uluslararası Şeffaflık Derneği, Türkiye'nin küresel sıralamada "ekonomik, sosyal ve politik istikrarsızlıkların yoğun olduğu, demokrasi ile tanışamamış birçok ülkenin gerisinde" kaldığına dikkat çekti. 

Dernek'ten yapılan açıklamaya göre, 2012 yılından bu yana puanı ve sırası hızlı bir biçimde düşmekte olan Türkiye, bu yıl 1 puan fazla almasına karşın son 8 yıl içinde en çok gerileyen 5 ülke arasındaki yerini değiştiremedi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu üyesi ve Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan da Türkiye açısından sonucu "Türkiye yolsuzlukla mücadele konusunda endişe verici durumunu koruyor. Temelli bir adım atmadığımız sürece de böyle olmaya devam edecektir. Küresel bir salgını yaşadığımız bu günlerde sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçlara gitmesi gereken ülke kaynaklarının korunması herkesin derdi olmalı" sözleriyle değerlendirdi.

Danimarka ve Yeni Zelanda en tepede

Yolsuzluk Algı Endeksi'nin ilk sırasılarında, 88'er puan alan Danimarka ve Yeni Zelanda yer aldı. Bu iki ülkeyi 85'er puanla Finlandiya, Singapur, İsveç ve İsviçre takip etti. Almanya, 2019'da olduğu gibi 80 puanla 8'inci sırada geldi.

Dünyada en fazla yolsuzluğun hüküm sürdüğü ülkeler ise 12'şer puanla Somali ve Güney Sudan oldu. Onların önünde ise 15'er puanla Venezuela ve Yemen ve 14 puanla Suriye yer aldı.

Dünyanın üçte ikisinde yolsuzluk var

Raporla ilgili açıklamalarda bulunan Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Eriksson, "Dünyanın üçte ikisinde yolsuzluğun olduğu söylenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Derecelendirmesini yaparken öncelikli olarak rüşvet, zimmete para geçirme ve adam kayırmanın ülkelerde ne kadar yaygın olduğunu inceleyen endeks, söz konusu ülkelerde yolsuzlukla mücadele yasalarının olup olmadığını ve bu yasaların uygulanıp uygulanmadığını da dikkate alıyor.

Eriksson, "Yolsuzluk seviyesi ve pandemi nedeniyle yaşanan sağlık krizine verilen yanıt arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı" değerlendirmesinde bulunarak, "Pandemi maalesef yolsuzluk yapan hükümetler için iyi bir zaman" diye konuştu.

 

DW Türkçe, Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU