Türkiye'de 18 yaş altı nüfusun yüzde 73'üne göre iklim değişikliği "acil durum"

BM'nin "Halkın İklim Oyu" anketine 50 ülkeden 1,2 milyon kişi katıldı

BM, anketi iklim değişikliği konusunda şimdiye kadar yapılmış en büyük kamuoyu araştırması diye nitelendirdi (AFP)

Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı Halkın İklim Oyu adlı anket, Türkiye'de 18 yaş altı nüfusun yüzde 73'ünün, insanlığın iklim acil durumuyla karşı karşıya kaldığını düşündüğünü gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM Kalkınma Programı (BMKP) ve Oxford Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü ve 26 Ocak'ta yayımlanan ankete, küresel nüfusun yarısından fazlasına sahip 50 ülkeden 1,2 milyon kişi katıldı. Halkın İklim Oyu, Angry Birds ve Subway Surfers gibi mobil oyunlar aracılığıyla gerçekleştirildi. Bu sayede araştırmacılar demografik bilgilere ulaşabildi.

Birleşik Krallık'ta (BK) 18 yaş altı nüfusun yüzde 86'sı iklim acil durumu olduğunu düşünürken ABD'de bu oran yüzde 75, Rusya'da yüzde 64 oldu. Ankete katılan ve iklim değişikliğini acil sorun olarak gören 18 yaş altı kişilerin ortalamasıysa yüzde 69.

Türkiye'de 60 yaş üzeri nüfusta bu oran yüzde 55'e düşerken BK'de yaşlıların yüzde 78'i iklim krizini endişe ediyor. ABD'de bu oran yüzde 61'e, Rusya'da 54'e kadar geriliyor. İklim değişikliğini acil durum olarak gören yaşlıların ortalamasıysa yüzde 58.

Türkiye'de iklim acil durumu olduğunu düşünenlerin ortalaması yüzde 67'yken BK'de yüzde 81, ABD ve Rusya'da yüzde 65.

 

aasd
Ülkelere göre iklim krizinin "acil durum" olarak görülmesi (BMKP)

 

France 24'ün aktardığına göre, anket sonuçları, 2019'da İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'le başlayan küresel iklim hareketinin pandemiye rağmen ivme kazandığını da gösterdi.

Ankette görev alan, Oxford Üniversitesi'nden Sosyolog Stephen Fisher, "İklim acil durumuna ilişkin endişeler önceden bildiğimizden çok daha yaygın. Bu durumun farkına varanların büyük çoğunluğu acil ve geniş kapsamlı eylem istiyor" dedi.

BMKP Başkanı Achim Steiner ise "Acil iklim eylemi, dünyanın dört bir tarafındaki kişiler arasında büyük desteğe sahip" ifadelerini kullandı.

Katılımcılar arasında iklim kriziyle mücadelede en popüler çözümler ormanları ve doğal habitatları korumak oldu. Bunları güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi takip etti.

 

Independent Türkçe, France 24, BMKP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU