Evinize yakın ağaçlar depresyon riskinizi azaltabilir

Araştırmacılar Almanya'nın Leipzig kentinin 10 bin sakininden gelen verileri inceledi

Nüfusun yoğunluğunun çok yüksek olduğu yerlerde kaldırımlardaki ağaçlar kesilebiliyor(Unsplash)

Yapılan araştırma sokakta evinize yakın ağaçlar olmasının depresyon riskini ve antidepresan ihtiyacını azaltabildiğini gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevrenin akıl sağlığını önemli ölçüde etkileyebileceğine işaret eden bir dizi çalışma halihazırda bulunuyordu. Alman bir araştırma ekibi de insanların etkileşime girdiği, kaldırımlara dikili ağaçlar gibi gündelik nesnelerin olumlu bir etkiye sahip olup olmayacağını incelemek istedi.

Almanya'nın Leipzig kentinin 10 bin sakininden gelen verileri incelediler ve sokaklarda bulunan ağaç sayısıyla hastalara yazılmış antidepresanlar arasında bir bağıntı buldular.

Araştırmacılar, kişinin evine 100 metrelik mesafe içinde bulunan ağaçların fazlalığının, antidepresan alma riskinin düşüklüğüyle ilintili olduğunu söyledi.

Bağıntı özellikle Almanya'da depresyon için reçeteli ilaç yazılma ihtimali daha yüksek olan yoksul gruplarda kuvvetliydi.

Çalışmanın baş yazarı Melissa Marselles şunları kaydetti:

Edindiğimiz bulgular, sokaklardaki ağaçların (kentsel yeşil alanların küçük ölçekteki, kamu erişimine açık örneklerinin) ekonomik açıdan farklı sosyal gruplar arasındaki sağlık eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasında etkili olabileceğine işaret ediyor.
Bu iyi bir haber çünkü sokakları ağaçlandırmak nispeten kolay ve sayıları pek fazla planlama çabasına gerek kalmadan artırılabilir.

Araştırmacılar daha fazla ağaç dikmenin, getirdiği akıl sağlığı faydasına ek olarak iklim değişikliğini önlemeye de katkıda bulunabileceğini söyledi.

Ekipte veri analizi yapan Dr. Diana Bowler, şunları ekledi: "Çalışmamız evin yakınındaki gündelik doğanın (pencereden baktığınızda, ya da işe, okula veya alışverişe yürüyerek veya aracınızla giderken gördüğünüz biyoçeşitliliğin) akıl sağlığı için önemli olduğuna işaret ediyor."

Akademisyenlerden oluşan ekip, çalışmalarının daha fazla belediye meclisini kentsel bölgelerde ağaç dikimine teşvik edeceğini umuyor.

Proje, Helmholtz Çevre Araştırmaları Merkezi (UFZ), Alman Bütüncül Biyoçeşitlilik Araştırmaları Merkezi (iDiv), Leipzig Üniversitesi (UL) ve Jena Friedrich Schiller Üniversitesi tarafından yürütüldü.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU