Tunus Cumhurbaşkanı siyasi krizin tırmanmasıyla birlikte bakanlık değişikliklerini reddetti

Ülkede yoksulluk, ötekileştirme, eşitsizlik ve polisin tacizine karşı ülke çapında protestolar da artıyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Reuters)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan ile anlaşmazlığın keskin bir şekilde tırmanması halinde beklenen bir kabine değişikliğini reddedeceğini açıklarken, ülkedeki siyasi çıkmaz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve onun ekonomik sonuçlarını ele alma çabalarını baltalıyor.

Reuters’a göre Cumhurbaşkanı, kabine değişikliğinin usul açısından anayasaya aykırı olacağını söyleyerek, potansiyel yeni bakanlar arasında kadın bulunmamasını eleştirdi ve yeni bakanlardan bazılarının çıkar çatışması yaşadığına ilişkin şüpheleri olduğunu belirtti.

Tunus’taki siyasi kriz, Kovid-19 salgını geçen yıl yüzde 8’den fazla yıpranmış ekonomiyi daha da zayıflatırken, yabancı borç verenler ve etkili Tunus’un güçlü sendikalarının hızlı reformlar yapmaya çağırdığı bir dönemde yaşanıyor.

Aynı şekilde, yoksulluk, ötekileştirme, eşitsizlik ve polisin tacizine karşı ülke çapında protestolar da artıyor.

Tunus Meclis Başkanı Raşid Gannuşi ve Başbakan Hişam el-Meşişi’nin de katıldığı Milli Güvenlik toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı, anayasanın zarar görmesine izin vermeyeceğini söyleyerek, “Devleti, devrimi ve halkı korumak için yasal araçlara sahibim” dedi.

Başbakan, geçtiğimiz hafta açıkladığı 11 yeni bakanın görev alacağı kabineyi güven oyu için Meclis’e bugün sunacak.

Meclis’ten güven oyu alınması halinde yeni bakanların görevlerini devralabilmeleri için Cumhurbaşkanı önünde yemin etmeleri gerekecek.

Ancak Said, yolsuzluk şüphesi bulunan kimsenin yeminini kabul etmeyeceğini belirterek, “Bu bir formalite değil, temel bir prosedürdür” dedi.

Tunus ekonomisi, yavaş büyüme, artan açıklar, kamu borcu ve devlete ait şirketlerin başarısızlığı nedeniyle salgın patlak vermeden önce bile ilerleme kaydedemiyordu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU