Hollanda'da sokağa çıkma yasağı protestolarında olaylar çıktı, Eindhoven Belediye Başkanı'ndan "İç savaşa sürükleniriz" uyarısı geldi

Eindhoven Belediye Başkanı John Jorritsma, ““Korkarım bu şekilde devam edersek, iç savaşa sürükleniriz, gerekirse askeri müdahale için çağırırım” dedi

Hollanda'da sokağa çıkma kısıtlamalarını protesto edenelrle polis arasında zaman zaman çatışmalar yaşşanıyor / Fotoğraf: AFP

Hollanda'da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için uygulanan tedbirler ve sokağa çıkma kısıtlamaları protesto edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel basında çıkan haberde, farklı kentlerde Kovid-19 tedbirlerini protesto etmek için bir araya gelen yüzlerce kişinin taşkınlık çıkardığı belirtildi.

Protestoların sokağa çıkma kısıtlamalarının başladığı geçen hafta cumartesi gününden beri devam ettiği, bu akşam yapılan protestolarda 70 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. 

Rotterdam'da 20 kişi gözaltına alındı

Rotterdam'ın güneyinde yapılan protestoda polise havai fişek ve taşlarla saldıran eylemciler mağazaları yağmaladı. Polis bürosuna havai fişeklerle saldırı düzenlendi. 

Polis göstericilere polis köpekleri ve tazyikli su ile müdahale etti.  

Amsterdam, Haarlem, Geleen, Helmond, Zwolle, Amersfoort, Den Bosch ve Tilburg kentlerinde de benzer olaylar yaşandı, arabalar yakıldı. 

İç savaş uyarısı

Hollanda’nın önemli ve büyük şehirlerinden Eindhoven’da yaşanan olaylardan sonra açıklama yapan belediye başkanı John Jorritsma “Korkarım bu şekilde devam edersek, iç savaşa sürükleniriz, gerekirse askeri müdahale için çağırırım” dedi.

Son 40 yılın en şiddetli protestoları

Kovid-19 salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında 23 Ocak'ta, ülke genelinde 21.00-04.30 saatlerinde sokağa çıkma kısıtlaması başlatılmıştı.

Aynı gece Urk kentinde çıkan olaylarda koronavirüs test merkezi ateşe verilmişti.

24 Ocak'ta ise Amsterdam, Lahey ve Eindhoven başta olmak üzere 14 kentte benzer olaylar yaşanmış ve yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Hollanda Polis Derneği yaptığı açıklamada, 40 yıldır bu denli şiddetli protestoların yaşanmadığını bildirmişti.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU