Uzmanlardan yeni Kovid uyarısı: Evcil hayvanlar da aşılanmalı

Uzmanlar, koronavirüsün kedi, köpek gibi evcil hayvanlar ve vizon gibi çiftlik hayvanları da dahil olmak üzere birçok türe bulaşabildiğini vurguluyor

Tayland'ın Bangkok kentinde yaşayan Money adlı bir köpek, yüzünde maskeyle poz veriyor (AP)

Bilim insanları, koronavirüsün yayılmasını önlemek için kedi ve köpek gibi evcil hayvanların da aşılanması gerektiğini söylüyor.

Birleşik Krallık’taki East Anglia Üniversitesi ve Earlham Enstitüsü'nden ve ABD’deki Minnesota Üniversitesi'nden bilim insanları, Virulence isimli akademik dergide yayımlanan başyazıda, virüsün hayvanlarda evrimleşmeye devam etmesi ve ardından insanlara bulaşması ihtimalinin, “halk sağlığı açısından uzun vadeli ama önemli bir risk” teşkil ettiğini ifade etti.

Enfeksiyonun yayılmasını engellemek için bazı evcil hayvan türlerinin de aşılanması gerekebilir. Bu ihtimali gözden kaçırmamalı.

SARS-CoV-2, kediler, köpekler, vizon ve diğer evcil türler dahil olmak üzere çeşitli konakçı türleri enfekte edebilir ve bu nedenle, daha fazla virüs gelişebilir ve insanlara geri dönebilir. Bu olayları engellemek için evcil hayvanların aşılanması gerekebilir.

Öte yandan, makalenin yazarlarından evrimsel genetik profesörü Cock van Oosterhout, köpeklerin ve kedilerin koronavirüse yakalanabileceğini ama virüsü insanlara bulaştırabildiğine dair kanıt bulunmadığını hatırlattı.

Van Oosterhout, sözlerini şöyle sürdürdü:

Riski azaltmak için bir önlem olarak evcil hayvanlar ve besi hayvanları için de aşı geliştirmek mantıklı.

Kovid söz konusu olduğunda herhangi bir olasılığa ciddi anlamda hazırlıklı olmalıyız. Bence bunu yapmanın en iyi yolu, hayvanlar için de aşı geliştirme seçeneğini dikkate almaktır.

Profesör ayrıca, "hakkında çok az bilgi" olsa da Rusya'nın, "evcil hayvanlar için aşı geliştirmeye başladığını" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl Danimarka hükümeti, ülkedeki yüzlerce Kovid vakasının, çiftliklerde yaşayan vizonlarla ilişkili bir koronavirüs varyantından kaynaklandığını tespit etmiş ve ardından milyonlarca vizonu itlaf etmişti.

Bu olayı hatırlatan Virulence'ın şef editörü Kevin Tyler da, "Risk şu ki virüs, vizonlarda olduğu gibi hayvandan hayvana geçmeye başlıyor ve sonra hayvana özgü varyantlar ortaya çıkarıyor" dedi ve ekledi:

Ve bunlar sonra insan nüfusuna geri dönüyor, bu süreç de yeni bir virüsle sonuçlanır. Bu da her şeyi yeniden başlatır.

Bunun yanı sıra araştırmacılar, hükümetleri, yeni Kovid varyantlarının gelişmesini ve yayılmasını önlemek için maske ve sosyal mesafe gibi uygulamaları devam ettirmeye çağırdı.

 

Independent Türkçe, Sky News, Science Focus

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU