Futbolun en önemli unsurlarından "stadyum zeminleri" gözden kaçmaya devam ediyor: Şu an çok can sıkıcı ama bu daha da kötü olacaktır

Galatasaray ile Yeni Malatyaspor arasındaki maça bozuk zemin damga vurdu. Futbolcu sağlığı açısından kritik öneme sahip zeminler, Türk futbolunun görünmeyen sorunlarının başında geliyor

Türk futbolunun görünmeyen sorunlarından stadyum zeminleri tartışılıyor / Fotoğraf: Pixabay - Engin Akyurt

Süper Lig'in 20. hafta maçlarının ardından geride kalan süreçte hakem kararları, verilen-verilmeyen penaltılar-kartlar konuşulurken dikkatlerden kaçan ve gündemde yer almayan bozuk stadyum zeminleri Yeni Malatyaspor-Galatasaray maçıyla gündeme geldi.

Karşılaşmanın ardından Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ile spor yorumcuları Türkiye'deki bozuk zeminlere dair açıklamalarda bulundu.

Terim, maçın ardından düzenlenen basın toplantısında, saha zemininin kötü olduğunu, böyle bir sahada oynamanın kolay olmadığını, top kontrolünün iki-üç hamlede ancak yapılabildiğine işaret etti.

Spor yorumcusu Taner Karaman, Sofiane Feghouli'nin Galatasaray'a maliyetinin 3 milyon 800 bin euro olduğunu, buna karşılık iyi bir futbol zemininin masrafının ise 60 bin euro olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Son 10 yılda ABD sonrası en fazla stadyum yapan ülke durumundayız. Keşke kulüpler kendilerine emanet edilen şu tesislerin zeminlerine bakabilseler. Rezalet.

 

 

Dilmen: Keçi yürüse menisküs olur bu tarlada

Futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen de NTV'deki programında zeminin kötülüğüne dikkat çekti.

"İki takım oyuncuları önce zeminle mücadele ediyor" diyen Dilmen, şu tepkiyi gösterdi:

Orta yapmak isterken topa bakıyorlar. Bakmadan ortalayamazsın zaten. Tek oynamak isterken sekiyor. Bu devirde böyle bir zemin... Bugün bu zeminden çıkacak sonuç sonrası hangi teknik adama, hangi oyuncuya bir şey diyebilirsin. Keçi yürüse menisküs olur bu tarlada.

Bir diğer spor yorumcusu Uğur Karakullukçu ise daha önce de bozuk zeminler nedeniyle benzer sakatlıklara şahit olunduğunu hatırlatarak, "Bu adamlar on milyonlarca euro alıyor ama bile isteye 15-20 bin euro masraf yapmak istemeyenler yüzünden sakatlanıyorlar. TFF, kulüplerin keyfine göre düzenlemeler yapacağına biraz da işini yapsın, bari şu rezilliğin önüne geçsin" eleştirisinde bulundu.

 

 

Türkiye'de Başakşehir Fatih Terim Stadı, Ankara Eryaman Stadı, Konya Büyükşehir Belediye Stadı, Kayseri Kadir Has Stadı, Antalya Stadı, Eskişehir, Bursa stadyumları gibi birçok yerde çalışmış ve TFF Riva Hasan Doğan Tesisleri, Florya Metin Oktay Tesisleri, Ümraniye Nevzat Demir Tesisleri gibi antrenman sahalarının yapımında görev alan FBK Yapı'nın Genel Müdürü Azize Betül Kuvvetli Fiumi, Süper Lig'deki zeminleri ve yapılması gerekenleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Fiumi: Şu an çok can sıkıcı ama bu daha da kötü olacaktır

İşin içinde oldukları için gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Fiumi, "Zeminler çok kötü. Bunları fazla, orta ve daha az kötü olanlar diye ayırabiliriz. İyi dediğimiz zemin bir-iki tane. Ama bu durum çok normal" dedi.

Pandemi nedeniyle geçen sezon liglere ara verildiğini ve yazın en sıcak olduğu dönemler olan haziranda tekrar başladığını hatırlatan Fiumi, şöyle konuştu:

O zor şartlarda tekrar sık bir kullanıma girildi. Bu da sahaları çok zorlayan bir durum. Lig tamamlandıktan bir ay sonra yeni sezon başladı. Aradaki bir ayda zemini mi düzelteceksiniz, yoksa çimin hastalığıyla mı mücadele edeceksiniz ve onu yeni sezona hazırlayacaksınız.  Yeni sezonda da takım sayısı artırıldı. Haftada 2 maç yapılıyor. Bazen bu Avrupa maçları nedeniyle daha da fazlalaştı ve çok yoğun bir kullanım meydana geldi. Çim bakımcılarının işi bu anlamda çok zor. İşini iyi veya kötü yapanlar da buna eklenince durum daha karmaşıklaşıyor. Tüm bunların üstüne sahaların da hali böyle oluyor. Şu an çok can sıkıcı ama bu daha da kötü olacaktır. Havalar bozulmaya devam ettikçe sahalar da bozulmayı sürdürecektir.

 

Beşiktaş.jpg
Beşiktaş, Galatasaray ile oynayacağı derbi maç için stadyum zeminini günler öncesinden bakıma aldı / Fotoğraf: @Besiktas

 

Stadyumların zeminlerinin mevsimlerden de etkilendiğini kaydeden Fiumi, stadyum mimarilerinin de zeminin bozulmasında rolü olduğunu söyledi:

Oynanan sahaların yüzde 90'ı arena tipi dediğimiz kapalı statlar. Normalde güneş ışığı almıyorlar. Biz kış mevsimindeyiz. Bu dönemde çim tohumunu ekersiniz, istenen sıcaklığa ulaşamadığı için gelişim de gösteremez. O yüzden şu an bozulan bir sahayı teknik olarak düzeltmek de çok zor. Bu nedenle gereken takviyelerin ve bakım uygulamalarının eksiksiz, zamanında ve hatasız yapılması gerekiyor. Hataya yer yok çünkü hem hava şartları çok zor hem de zaman yok. 

"Bakımı futbolculara ödenen rakamların çok çok altında"

Zeminlerin üç farklı bakım şekli olduğunu dile getiren Fiumi, "Kulüpler tüm maliyetleri üstlenerek kendileri bakıyor. Onun dışında Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın İl Müdürlükleri var onlar kendileri bakmaya çalışıyor. Bir de ihale usulü dediğimiz sistem var. Spor Bakanlığı'nın yaptığı ihaleyi kazanan firma bakım yapmaya devam ediyor. Öyle olunca biraz kalite düşebiliyor. Çünkü bu işi yapmak isteyen ve şartları sağlayan herkes katılabiliyor. Hal böyle olunca da ortada düzgün bir kıyas elde edilemiyor. Hibrit sahalar, normal sahalar, yıllardır üzerinde hiç çalışma yapılmamış sahalar var. Değerlendirme yapabilmek için çok farklı kriterler var. Hepsini kendi şartları içinde değerlendirmek lazım" ifadelerini kullandı.

Zemin bakımının dönemsel olarak farklı sürelere ihtiyaç duyduğunu, bahar aylarında 1-2 hafta, yaz aylarında bu sürenin biraz daha uzadığını aktaran Fiumi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kışın ise 2-3 haftaya kadar uzuyor. Bu süre içinde de zeminin kullanılmaması gerekiyor. Çünkü tohum çıkacak, güçlenecek. Şu an hiçbir statta bu imkan yok. Sık sık maç var. Sezona kötü başlayıp, zeminini toparlayabilmiş stadyumlar var; Beşiktaş, Gaziantep, Göztepe, Hatay gibi... Her stadın kendi kriterleri var. Bakın dün Denizli'de maç vardı ve zemini harikaydı. Çünkü tamamen açık. Ama şimdi Ankara'daki Eryaman Stadı'na gidin gölgesi orta sahayı geçmiş durumda ve orayı iki takım kullanıyor. 

 

Türk Telekom Stadı-AA.jpg
Stadyum zeminleri, yapay güneş ışığı ile besleniyor / Fotoğraf: AA

 

Milyonlarca euro maliyetle kurulan takımların futbol oynadıkları zeminlere gereken önemi vermeleri gerektiğinin altını çizen Fiumi, "stadyumların bakım maliyetlerinin ne kadar olduğu" yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

Bakımı futbolculara ödenen rakamların çok çok altında. Bu işin biraz daha temeline inmek lazım. Objektif olabilmek için her stadı kendi içinde değerlendirmek lazım. Bir bakıyorsunuz bu işi bilen, profesyonel bütün bakım makinaları olan, teknolojiyi yakından takip etmiş ve öyle uygulama yapanlar, bir de bakıyorsunuz tam tersi bir durum var. Bu işin hakkını vererek yapmak isterseniz 50 ile 75 bin arasında aylık bakım masrafı çıkacaktır. Delme, kumlama, fırçalama, havalandırma, bitki besleme ve biçme gibi birçok işlem yapmanız gerekiyor. Yani olması gereken bir bakım makinası parkuru 1 milyon lira civarlarında tutuyor. Bunu aldıktan sonra zaten yıllarca kullanacak. 

Avrupa'daki kulüplerin bu yatırımlarda paradan ve maliyetten kaçınmadıklarını ifade eden Fiumi, sözlerini şöyle noktaladı:

Avrupa'da bir sahada haftada iki maç oynanmıyor. Varsa bile örnekleri çok nadir. Onlar da zemini her sene yeniliyor. Avrupa ile aramızda ciddi bir mentalite, vizyon, ekonomik ve teknik fark var fakat bizde de herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor. Statlarımız eksikleri olsa da çok güzel. Burada çimcilere çok iş düşüyor. Bu sene muhtemelen bu zeminleri görmeye devam edeceğiz. Bir de büyük kulüplerin de zeminleri diğerleri kadar olmasa da gün geçtikçe daha çok bozuluyor, bu şartlardan etkilenmeyecek saha ve zemin çok azdır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU