Almanya, Avrupa'da Esedi başkanlığında yönetilen İran istihbarat ağını araştırıyor

İran rejimi muhalefeti, Almanya hükümeti ve Avrupa Birliği'ne (AB), Tahran'a Avrupa'da yaptığı istihbarat operasyonlarında daha fazla katı davranılması çağrısında bulunuyor

Almanya, İran'ın kendi topraklarında yaptığı casusluk eylemlerinin boyutuna ilişkin geniş çaplı bir soruşturma yürütüyor.

Söz konusu bilgi, Şarku'l Avsat'ın bir kopyasına ulaştığı, halihazırda devam eden araştırmalardan elde edilen belgelerde yer alıyor.

Araştırmalar, Almanya polisi tarafından İranlı eski diplomat Esedullah Esedi'nin arabasından toplanan belgelere dayanıyor.
 


Viyana'daki İran Büyükelçiliği'nde diplomat olarak çalışan Esedi, 2018 yılının Temmuz ayında Bavyera eyaletinde tutuklanmıştı.

Almanya, Esedi'yi Belçika'ya teslim etmiş ve burada İranlı rejim muhalifleri tarafından Paris'te yapılması planlanan bir konferansı hedefleyen terör operasyonuna hazırlık ve teşvik etmedeki rolü nedeniyle yargılanmaya başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Almanya polisi Esedi'yi yanında iki oğlu ile birlikte daha önceden kiraladığı arabasını kullanırken tutuklamış ve arabanın içerisinde büyük miktarda delil içeren iki defter bulmuştu.

Defterlerden siyah renkli olanının içerisinde Latince ve Farsça olduğu düşünülen şifreler yer alıyordu.

Alman devlet kanalı Das Erste'nin haberine göre araştırmacılar söz konusu şifrelerin Fransa'daki İran rejimi muhaliflerinin konferansında terör eylemi yapmayı planlayan İran asıllı Belçikalı bir çifte yazılmış talimatlar olduğu görüşündeler.  

Çiftin Belçika'nın Antwerpen kentinde Esedi ile birlikte yargılanma süreci devam ediyor. Haklarındaki kararın önümüzdeki şubat ayında verilmesi bekleniyor.

Almanya polisinin Esedi'nin arabasında bulduğu ve Şarku'l Avsat'ın bir kopyasına ulaştığı yeşil renkli 200 sayfalık ikinci defterde yaygın olarak kullanılan Farsça isimli kişilere yapılan ödemelerin faturası yer alıyordu.


Yeşil defterde görünüşe göre Esedi'nin 11'den fazla ülkede ziyaret ettiği yerlerin adları yer alıyor. Bu da kendisinin Avrupa'da  faal bir şekilde seyahat ettiğini gösteriyor. Aynı şekilde ziyaretlerini gerçekleştirdiği tarihler de kaydedilmiş durumda.

Alman polisi soruşturmalara yardımcı olması adına bu bilgileri 11 Avrupa ülkesindeki polis departmanlarına gönderdi. Söz konusu ülkeler arasında Fransa, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Belçika, İtalya ve Hollanda bulunuyor.

Restoran, otel, mağaza ve turistik yerlere ait adreslerin büyük bir kısmının Almanya'da olduğu anlaşılıyor. 289 adresten 144'ünün Almanya'da olduğuna dikkat çekiliyor.

Bu da İran'ın Avrupa'daki istihbarat faaliyetlerinin çoğunun Almanya toprakları üzerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Defterin içindeki 41 adres ile ikinci sırada Fransa gelirken üçüncü sırada 13 adres ile İtalya yer alıyor.

Almanya'daki adreslerin biri Hamburg kentinde, içinde bir caminin bulunduğu ve Alman istihbaratı tarafından izlenen "Hamburg İslam Merkezi"ne işaret ediyor. Almanya İstihbarat Birimi tarafından geçen yaz yayınlanan yıllık raporda Şii camisinin Hizbullah'ın fikirlerini yaydığı, "İslam devrimini yaymayı" amaçladığı ve İran destekli Lübnanlı milislere destek sağladığı bildirilmişti.

Esedi, Belçika'ya iade edilmeden önce, Alman polisi tarafından sorgulandığı sırada sadece turist olduğunu ve defterdekilerin iki oğluyla birlikte gittiği turistik yerlerin adresleri olduğunu söylemişti.

Görünüşe göre Esedi kendisini turist gibi göstermek istiyordu. Nitekim Bavyera'da tutuklanmadan bir gün önce Köln Hayvanat Bahçesi'nde görülmüştü.


Polis ayrıca Esedi'nin yaygın olarak kullanılan Farsça isimli kişilere 2 bin 500 ila 5 bin euro arasında değişen meblağlarda nakit ödeme yaptığını ve bir keresinde de dizüstü bilgisayar verdiğini gösteren makbuzları ele geçirdi.

Makbuzlar, sabit maaş gibi görünen aylık veya dönemsel ödemelerin yapıldığını gösteriyor. Araştırmacılar, bunların casuslara İran İstihbarat Birimi'ne aktardıkları bilgiler karşılığında yapılan ödemeler olduğundan şüpheleniyorlar.

Alman devlet kanalı Das Erste'ne göre araştırmacılar, Belçikalı çiftin İran istihbaratı için yıllarca yaptığı işler karşılığında 200-300 bin euro aldığı görüşündeler.


Almanya'daki İran rejimi muhalefeti de Şarku'l Avsat'ın ulaştığı söz konusu bilgileri doğruladı. Esedi'ye karşı Belçika'daki duruşmada şahitlik eden ve kamu davası açan "İran Direniş Konseyi" Sözcüsü Cevad Debiran Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

İran İstihbarat Bakanlığı, Avrupa'daki İran büyükelçiliklerinin yardımıyla yönetilen ajanlardan oluşan bir ağa sahip. Buradaki diplomatik imkanlar kötüye kullanılıyor. Esedullah Esedi, Avrupa'daki İran istihbaratının başı ve ajanlardan oluşan bir ağı yönetiyordu. Bunlardan üçü Belçika'da mahkemede yargılanıyor. Ancak çoğunun kimliği bilinmiyor.


Debiran, Esedi'nin arabasında bulunan defterine ayrıntılarını yazdığı 298 buluşmadan 144'ünü Almanya'da gerçekleştirmesinin Almanya'nın İran istihbarat faaliyetleri için merkezi bir nokta olduğunu gösterdiğini söyledi.

Debiran, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Esedi'nin ajanlarının ağıyla yaptığı görüşmelerin yüzde 40'ı Almanya'da gerçekleştirildi. Bu iki anlama geliyor. Birincisi ajan ağının büyük bir kısmı Almanya'daydı. İkincisi de Almanya, İran'ın terör amaçlı istihbarat faaliyetlerinin oyun alanı konumunda. İran'ın uyuyan terör hücreleri ve İran büyükelçilikleri tarafından yönetilen Avrupa'da yayılmış bir grup casusu var. Söz konusu kişiler genelde nakit olarak ücretlerini alıyorlar.


İran rejimi muhalefeti, Almanya hükümeti ve Avrupa Birliği'ne (AB), Tahran'a Avrupa'da yaptığı istihbarat operasyonlarında daha fazla katı davranılması çağrısında bulunuyor.

Debiran, Berlin ve Brüksel'e "İran rejiminin terörüne karşı asla tolerans göstermemeleri ve Tahran'ın ihlallerine boyun eğmemeleri gerektiğini" belirterek İranlı diplomatların sınır dışı edilmesi ve İran rejiminin ajanı olduğu kanıtlanan kişilerin vatandaşlıklarının ve ikametgahlarının iptal edilmesi çağrısında bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU