Dünyanın en yüksek dağı sanatla temizlenecek

Everest'teki atık problemine yaratıcı bir çözüm geliştirildi

2019’da Everest’ten 11 ton çöp çıkarılmıştı (Reuters)

Nepal'deki Everest Dağı'ndan toplanan çöplerle hem çevre temizlenecek hem de sanat sergisi düzenlenecek.

8 bin 800 metre uzunluğundaki Everest'te oksijen maskeleri, parçalanmış çadırlar, kırık tırmanma merdivenleri, ip, konserve ve plastik gibi birçok atık birikiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Projenin yöneticisi Tommy Gustafsson hem yerli hem de yabancı ülkelerden sanatçıların çalışmalarına açık olduklarını söyledi.

"Katı atıkları nasıl değerli sanat eserlerine dönüştürebileceğimizi göstermek istedik" diyen Gustaffson, projenin istihdam sağladığı gibi ek gelir kaynağı olacağını da belirtti.

Yönetici, "atıklara yaklaşımı değiştirip şekillendirmeyi umduklarını" söyleyerek sergiyle birlikte çevre sorunlarına dair bilinç oluşturmak istediklerini de ifade etti.

Sergilenecek eserler hediyelik eşya olarak da satılabilecek. Bunlardan elde edilen gelirse bölgedeki koruma çalışmaları için harcanacak.

Dağdan indirilen çöpler Sagarmatha Atık Denetim Komitesi adlı yerel çevreci grubun üyeleri tarafından ayrıştırılıyor.

Genelde çöpler açılan büyük çukurların içine döküldükten sonra imha amaçlı yakılıyor. Fakat bu işlem sonucunda hem toprak hem de hava ve su kirliliği yaşanıyor.

Projeye katılan bir başka çevreci grup Eco Himal ise "Beni geri götür" adlı kampanyayla, her turist ve rehbere Everest'ten dönüşte yaklaşık 1 kilogram çöp toplayabilecekleri bir poşet veriyor. Sonra bu kişilerden poşetleri Lukla havalimanına giderken yanlarında götürmeleri rica ediliyor. Burada biriken çöplerse uçaklarla Kathmandu'ya götürülüyor.

Gruptan Phinjo Sherpa, "Ziyaretçileri bu kampanyaya davet edebilirsek epey miktarda çöp temizleyebiliriz" dedi.

 

 

Independent Türkçe, Reuters, New York Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU