Uzgel: Türkiye, Suudi Arabistan'la daha rahat ilişki kuracak, BAE'yle de ilişkileri yavaş yavaş düzelecek

Prof. Dr. İlhan Uzgel, Körfez'deki ilişkilerin normalleşme adımlarının ABD'nin de isteği doğrultusunda geliştiğini söyledi

Suudi Arabistan’daki Körfez İşbirliği Konseyi toplantısına Katar’ın da davet edilmesi ve varılan anlaşmayla körfez ülkeleri arasına uzun süredir devam eden gerginlik sonlandı / Fotoğraf: AA

5 Ocak 2021’de Suudi Arabistan’daki Körfez İşbirliği Konseyi toplantısına Katar’ın da davet edilmesi ve varılan anlaşmayla körfez ülkeleri arasına uzun süredir devam eden gerginlik sonlandı.

El-Ula zirvesinin ardından Katar'a yönelik ambargoyu sonlandıracak bir anlaşmaya imza atılmasının ardından Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ilişkilerin normalleşeceğine dair işaretler de geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, SkyNews televizyonuna verdiği röportajda “Türkiye ile karşılıklı olarak egemenliğe saygı çerçevesinde ilişkilerimizin normalleşmesini istiyoruz” dedi. Gargaş, normalleşme için Türkiye’nin Müslüman Kardeşler politikasına da dikkat çekerek, “Ankara’nın Müslüman Kardeşler’in ana destekçisi olmasından vazgeçmesini istiyoruz” demişti.

Kim kazandı, kim kaybetti?

ABD dış politikası, Türk dış politikası, Balkanlar, 'ulusal çıkar' gibi konularda çalışmaları bulunan, 2017'de KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. İlhan Uzgel, Tükenmez Haber'den Denizcan Akar'a konuştu. 

Uzgel, "Türkiye, bundan sonra Suudi Arabistan'la daha rahat ilişki kuracak. Birleşik Arap Emirlikleri'yle de ilişkileri yavaş yavaş düzelecek" yorumunda bulundu.

Anlaşmadan kârlı çıkan ülkeler arasında Katar, Amerika, İsrail ve Türkiye'yi gösteren Uzgel, "Uygulanan gayri resmi boykot nedeniyle Türkiye ekonomik olarak kaybetti" dedi.

“Türkiye de kazançlı çıkanlar arasında”

Kimlerin kazançlı çıktığının aşağı yukarı belli olduğunu kaydeden Uzgel, "Katar geri adım atmayarak direnebildiğini gösterdi. Karşısında daha büyük bir blok vardı. Tabii ki Amerika bu işten kazançlı çıktı. Gerilimin uzaması Amerika'ya zarar veriyordu. Bölgede İran'a karşı olan cepheyi zayıflatıyordu. Dolayısıyla Amerika kazançlı çıkanlar arasında dedi.

“BAE ile ilişkiler yavaş yavaş düzelecek”

Uzgel, "Katar, dış politikada ve ekonomide Türkiye'nin anlaştığı nadir ülkelerden biri. Yani bu anlaşmanın Türkiye'nin ekonomik ve diplomatik ilişkilerine yansıması nasıl olur?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Siyaseten ve güvenlik alanındaki ilişkiler devam eder. Ekonomik ilişkiler biraz bulanık. Katar'ın Türkiye ekonomisine ne kadar katkı sağladığını bilmiyoruz. Bir swap anlaşması var, o açık ama onun dışında Katar'ın Türkiye'ye sağladığı aktif destek nedir çok bilgimiz yok açıkçası. Dolayısıyla burası üzerine söyleyeceğimiz şeyler spekülatif olur. Yani doğrudan 'Katar, Türkiye'ye doğrudan finansal katkı sağlıyor mu, doların yükselmemesi için Katar resmi kanallar dışından para mı soktu?'  Ben bunu bilemem. Bunu iktisatçılar, finansla ilgilenenler belki söyleyebilirler. Ama şöyle söyleyeyim; Türkiye, Katar kamburundan kurtulmuş olur. Bundan sonra Suudi Arabistan'la daha rahat ilişki kuracak. Birleşik Arap Emirlikleri'yle de ilişkileri yavaş yavaş düzelecek. Bundan Türkiye'nin doğrudan zarar görmesini beklemiyorum"

“Tek sorun Müslüman Kardeşler değil”

BAE Dışişleri Bakanı Gargaş'ın, 'Ankara’nın Müslüman Kardeşler'in ana destekçisi olmasından vazgeçmesini istiyoruz' açıklamasını da yorumlayan Uzgel, "Bunu yapmadan BAE ile ilişkileri düzeltmenin yolunu arayacaktır Türkiye. Tek sorun bu değil, Doğu Akdeniz ve Libya'da da var sorun. Ama bunlar aşılmayacak konular değil. Türkiye ile BAE arasında sorun olmasını gerektirecek fazla bir şey yok aslına bakarsanız" dedi.

uzgel.jpg
Prof. Dr. İlhan Uzgel,​ Türkiye'nin Müslüman Kardeşler liderlerinin bazı faaliyetlerine kısıtlama getirebileceğini söyledi / Fotoğraf: Tükenmez Haber

 

“Türkiye, Müslüman Kardeşler’in bazı faaliyetlerine kısıtlama getirebilir”

Türkiye'nin Müslüman Kardeşler liderlerinin bazı faaliyetlerine kısıtlama getirebileceğini söyleyen Uzgel, "Bunu kamuoyu fark etmez bile. Zaten kamuoyunun bunun farkında olduğunu da zannetmiyorum. Türkiye'de sokağa çıkıp anket yapsanız 'Türkiye'de Müslüman Kardeşler örgütünün liderleri var, bunlar yayınlar yapıyorlar' deseniz kimsenin haberi yoktur. Dolayısıyla kısıtlanmasından da kimsenin haberi olmaz. Zaten etkisiz bir konumda Orta Doğu'da baskı altında bir gruptan söz ediyoruz. Türkiye bunları gayet rahat yapabilir. İsterse pazarlık kozu olarak kullanır bunu" ifadelerini kullandı.

“Türkiye ekonomik olarak kaybetti”

Uzgel, Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri konusunda, " Zaten Amerika da Körfez'le ilişkiler anlamında bir gevşeme istiyor. Amerika, müttefikleri arasındaki gerilimi bitirmek istiyor. Bu gerilimde Türkiye ekonomik olarak kaybetti. Suudi Arabistan ve BAE'deki gayri resmi boykottan Türkiye zarar etti. Bunun aşama aşama kaldırılması söz konusu olabilir. Bundan da iktisadi olarak kârı olur. Siyaseten de Türkiye, Suudi rejiminin kendisinden rahatsız olabilir ama böyle bir derdi yok biliyorsunuz. Dolayısıyla sorun olmasını gerektirecek bir şey yok aslına bakarsanız. Onlar da Yunanistan'la askeri ilişkilerini geliştiriyorlar. Dolayısıyla bana sorarsanız gelişecek. Amerika bölgede yeni bir stratejiye geçiyor. Bunun ayaklarını parça parça yaşıyoruz" dedi.

 

Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU