Rus muhalif Navalni'den halka "sokağa çıkın" çağrısı

Navalni çağrısında "Korkmayın, sokağa çıkın, benim için değil, kendiniz için, geleceğiniz için" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Reuters

Almanya'dan Rusya'ya dönen Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni havalimanında gözaltına alınmasının ardından pazartesi günü çıkartıldığı mahkeme tarafından 30 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Navalni'nin avukatı Vadim Kobsev, Twitter hesabından, 44 yaşındaki muhalif siyasetçinin 15 Şubat'a kadar cezaevinde kalacağını duyurdu. Navalni, Almanya'da bulunduğu süre içinde yetkililere bildirimde bulunmayarak, daha önce aldığı bir ceza kapsamındaki şartlı tahliye koşullarını yerine getirmemekle suçlanıyor.

"Bir şeye ulaşabilmek için yeterince kalabalığız"

Mahkemeye çıkartılmasını kendisini susturmak için hazırlanan siyasi bir düzen olarak nitelendiren muhalif siyasetçi, mahkemenin kararını açıklamasından sonra halka sokağa çıkma çağrısı yaptı. Navalni, mahkemenin kararını açıklamasından kısa bir süre sonra YouTube'ta yayınlanan bir videoda Rus halkına, "Korkmayın, sokağa çıkın, benim için değil, kendiniz için, geleceğiniz için" çağrısında bulundu. Ülkede 20 yıldan fazla süredir iktidarda bulunan Vladimir Putin nedeniyle ülkenin "yozlaştığını" ifade eden Navalni, "Susmayın! Kendinizi savunun! Bir şeye ulaşabilmek için yeterince kalabalığız" ifadelerini kullandı.

DW Türkçe servisinde yer alan habere göre, Navalni'nin yakın çevresinden Leonid Volkov da Twitter hesabından, Navalni'nin ekibinin cumartesi günü ülkenin farklı kentlerinde kitlesel gösteriler düzenlemenin hazırlıklarının yaptığını duyurdu. Ancak, Rusya'da protesto gösterileri resmi izin alma şartı ile düzenlenebiliyor. Koronavirüs salgını nedeniyle de bu tür gösterilere uzun süredir müsaade edilmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Havaalanında gözaltına alındı

Kremline muhalif 44 yaşındaki Navalni, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesi'ne nakledilmişti. Aleksey Navalni, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Zehirlendiği iddiası

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalni'nin uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine iniş yapmıştı.

Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalni'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. 44 yaşındaki Navalni, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020'de Navalni'nin sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasalla kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı.

Seibert, 14 Eylül 2020'de de Navalni'nin zehirlendiğinin İsveç ve Fransa'daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetmişti.

Charite Hastanesi, 7 Eylül 2020'de, Navalni'nin sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan çıktığını bildirmişti.

Navalni'nin ekibi de Noviçok grubuna ait kimyasalın daha önce Navalni'nin Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su şişesinde bulunduğunu ileri sürmüştü.

Aleksey Navalni, 23 Eylül 2020'de Berlin'de tedavi gördüğü Charite Hastanesinden taburcu edilmişti.

 

Deutsche Welle, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU