Cihaner'den Kılıçdaroğlu'na tepki: "Sağ-sol kalmadı" demek, aslında "sol kalmadı, sol kalmasın" demektir ve gizli bir sağcılığa işaret eder

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun muhafazakâr aydınlarla buluşmasında sağ ve sol kavramlara karşı olduğunu söyleyerek, "18'inci yüzyıl kavramları" olarak nitelendirmesine eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner'den eleştiri geldi

Kılıçdaroğlu'nun "Sağ ve sol kavramlara karşıyım" sözlerine İlhan Cihaner'den eleştiri geldi / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Ocak'ta Ahmet Hoca Enstitüsü adı altında bir araya gelen muhafazakâr aydınlarla buluştu.

Kılıçdaroğlu'nun bu görüşmede ''Sağ ve sol kavramlarına karşıyım" dediği öne sürüldü.

Kılıçdaroğlu, bu konudaki gerekçesini de şöyle açıkladı:
 

21'inci yüzyılın sorunlarını 18'in yüzyıl kavramlarıyla mı çözeceğiz? Nedir sağcılığın, solculuğun kriterleri? 

Solcular kamu adına çalışır. Sağcılar kamu adına çalışmıyor mu? Solcular fakire yardım eder. Sağcılar fakire yardım etmiyor mu?

Dolayısıyla bizim 18'inci yüzyıl kavramlarına hapsedilmiş bir siyasetle Türkiye'yi aydınlığa çıkarmamız mümkün değil. Yeni kavramlar üretmeliyiz.


Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasına, kendisine yönelik zaman zaman partiyi sağa çekmeye çalıştığı eleştirilerini yönelten "Gelecek İçin Biz Oluşumu"nun önde gelen ismi CHP 24'üncü ve 26'ncı dönem milletvekili, hukukçu İlhan Cihaner'den tepki geldi.

Independent Türkçe'ye konuşan Cihaner, mevcut parti yönetimiyle mevcut ayrışmalarının da zaten bu noktada yaşandığını öne sürerek, tartışmanın geçmişine dair şunları söyledi:

"2018'de parti tüzüğünden sol tanımını çıkarmak istediler"

2018 yılında tüzüğümüzde bulunan, partinin kimliğini belirleyen ibareyi çıkarmak istediler. Ancak bizim karşı çıkışımızla reddedildi. Bir partinin genel başkanı ve üyeleri tüzükteki tanıma kendilerini bağlı hissetmeleri gerekiyor. Tüzükte partimiz şöyle tanımlanıyor:

‘CHP başta Kurtuluş Savaşı'mız olmak üzere aydınlanma ideallerini, emek mücadelelerini, sosyal demokrasinin özgürlük, eşitlik ve dayanışma ilkelerini benimseyen çağdaş, demokratik sol bir siyasal partidir.'

Tüzük bunu söylerken ve bu tartışma en son yapılan tüzük kurultayında tartışılıp reddedilmişken, partinin temel metniyle inanılmaz bir makas oluşmuş oluyor. Bir kere en büyük sorunlardan biri bu.


"'Sağ- sol kalmadı' demek aslında 'sol kalmasın' anlamına gelir"

Sözü Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına tekrar getiren Cihaner, eleştirilerini şöyle sürdürdü:
 

Topluma dair her türlü olgu, kavram önce dinamiklerini yaratır. Önce dinamik, vaka olarak ortaya çıkar, sonra tanımlanır. Sağ - sol dediğimiz ideolojiler de böyle oluşmuştur. Siz bu olguları yok etmeden 'sağ-sol kalmadı' diyemezsiniz. ‘Türkiye'de sağ – sol kalmadı, bunlar artık 18'inci yüzyılın kavramlarıdır' demek aslında 'sol kalmadı, sol kalmasın' anlamına gelir.


"Kalmaması gereken sol, doğru olan sağdır demektedir"

Cihaner, Kılıçdaroğlu'nun sol ve sağı aynı koşullarda eleştirmesinin yanlış olduğunu iddia ederek, şöyle dedi:

Ülkede ekonomik ve ideolojik anlamda bir ilişkiler bütünü varsa, o ilişkiler bir bütün olarak orada duruyorsa ve siz de aslında her ikisi de eşit koşullardaymış gibi "Sağ-sol yok" diyorsanız aslında var olan ilişkiler bütününden yana tavır almış oluyorsunuz.

Bu durumda sağ-sol kalmadı diyenler her kimse aslında kalmaması gereken sol, doğru olan sağdır demektedir.

 
"Yeri geldiğinde Deniz Gezmiş'lerin savunuculuğunu yaptığınızı söylüyorsunuz"

Cihaner, "Parti tabanında meşruiyetlerini sol kavramlardan, değerlerden alanların dışarıya karşı 'Aslında biz solcu değiliz' demesi ayrıca bir sorun" dedikten sonra eleştirilerini şöyle sürdürdü: Böyle bir toplantıda sağ-sol kalmadı diyorsunuz yeri geldiğinde Deniz Gezmişler'in aydınlanma mücadelesinin ve laikliğin savunuculuğunu yaptığınızı söylüyorsunuz.
 

deniz gezmiş.jpg
Cihaner, Kılıçdaroğlu'nu Deniz Gezmiş üzerinden de eleştirdi / Fotoğraf: AA


"İktidarı doğrudan doğruya sağa teslim etme çabası"

Tarihsel olarak solun savunduğu değerlerin haklı çıktığı bir dönemden geçildiğini öne süren Cihaner, şöyle konuştu:

İktidarın 'kültürel iktidarımızı kuramadık' dediği ve krizin bu kadar derinleştiği dönemde 'sol kalmadı' demek mevcut ilişkilerin devamını savunmak demektir.

Nedir bu ilişkiler? 'Yoksulluk, işsizlik, gençlerin, göçmenlerin sorunları devam etsin çözümü de sağ bulsun' demek olur. Solun tarihsel olarak haklı çıktığı bir dönemde iktidarı doğrudan doğruya sağa teslim etme çabasından başka bir şey değildir.


Sağ ve sol kavramların kalmadığı görüşüne katılmadığını tekrar eden Cihaner, "Dünyada yükselen bir aşırı sağ tehditten bahsedilirken, neoliberal ekonomilerin çöktüğü söylenirken, Türkiye'deki sağ iktidarın kendisini açık açık sağ olarak tanımlarken sadece sizin 'sağ-sol kalmadı' demeniz sağ değerlere, sağa ait toplumsal ilişkilere destek verdiğiniz anlamına gelir" dedikten sonra eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü:

"Sağ partilerde sağ-sol kalmadı diyen yok. Yalnızca bizimkiler kullanıyor"

"Ayrıca sağ- sol kalmadı kavramını yalnızca bizimkiler kullanıyor. Sağ partilerde sağ-sol kalmadı diyen yok" diyen Cihaner, "Geçmişlerinden ve savundukları değerlerinden övünüyorlar ve bunları savunarak oy toplamaya çalışıyorlar. Bizde ise birilerinin solun savunduğu değerleri göz ardı edip bir de 'Sağ-sol karşıyım. Bunlar 18'inci yüzyılın kavramları' demesi gizli bir sağcılığa işaret eder" yorumunu yaptı.
 

chptabanı.jpg
Cihaner, CHP tabanının sağa kaydırılmaya çalışıldığını öne sürdü / Fotoğraf: AA


"CHP tabanını sağa çekme olgusu var"

"Sanayileşmenin başladığı dönemler ile günümüzdeki sınıfsal ilişkiler arasında tabii ki farklılıkların var ancak insanlık, halen solun savunduğu değerler üzerinden ileriliyor" diyen İlhan Cihaner, "Siz grev hakkını savunan bir sağ parti gördünüz mü? Ya da savaşı savunan bir sol parti. Bir süreden beri CHP tabanını sağa çekme olgusu var ama bununla oy artıramadığınız gibi yoksulların umudu da olamıyorsunuz" dedi.

"Mücadelemiz her zeminde onlarla olacak"

Dünyada eşitsizlikler var olduğu sürece solun da varolacağını öne süren Cihaner, sözlerini şöyle tamamladı:

Bazıları bunu görmüyor olabilir ve çözümün sağ politikalarda olduğunu düşünüyor olabilir. Bizim mücadelemiz her zeminde onlarla olacak.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU