İran geniş çaplı elektrik kesintisinin faturasını kripto para madenciliğine çıkardı

İran yasadışı bin 620 kripto para madenciliği çiftliğini kapatmıştı

İran, kripto para madenciliğine dair yasayı 2019’da çıkarmıştı (Reuters)

Bir süredir başı elektrik kesintileriyle boğuşan İran’da yetkililer, bu durumun nedenlerden biri olarak kripto para madenciliğine işaret etti.

İran’da devlete ait elektrik şirketi Tanavir, 14 Ocak’ta yaptığı açıklamada, gerekli lisansı bulunduğu öne sürülse de yoğun enerji tüketimini gerekçe göstererek Kerman’daki Çin-İran ortaklığındaki büyük bir bitcoin çiftliğini kapattığını bildirmişti. Ülkedeki söz konusu bütün çiftliklerine 600 MWh ayrılırken kapatılan çiftlik tek başına 175 MWh tüketiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Enerji Bakanlığı’ndan Mustafa Recep Maşadi, yetkililerin yasadışı kripto para madenciliğine de odaklandığını belirtmiş, 250 MWh elektrik tüketen bin 620 çiftliği kapattıklarını açıklamıştı. Madenciliği gerçekleştirenlerin yargılanacağını da eklemişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin sözcülerinden Ali Vaezi, hükümetin, lisansı bulunmayan kripto para madenciliği çiftliklerini araştıracağını söylemişti.

 

 

Washington Post'un haberine göre, kripto para madenciliğiyle ilgilenen İranlılar, bu suçlamaları kabul etmedi ve sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi.

Tahran’da kripto para araştırmacılığı yapan Ziya Sadr şöyle konuştu:

Madencilerin elektrik kesintileriyle hiçbir ilgisi yok. Madencilik İran’ın toplam elektrik kapasitesinin çok küçük bir yüzdesini oluşturuyor. İran’daki elektrik şebekesinin kötü yönetimi ve çok korkunç durumuyla elektrik santrallerinin miadını doldurmuş donanımının şebekeyi desteklemeyeceği herkesçe bilinen bir gerçek.

İran Blockchain Derneği yönetim kurulunun üyelerinden biriyse kripto para madenciliğinde kullanılan elektrik miktarının, elektrik dağıtımında meydana gelen kayıpla neredeyse eşit olduğunun düşünüldüğünü söyledi.

Ekonomik açıdan zor durumdaki İran’da kimileri, kripto para gibi alternatif bankacılık yöntemlerini ABD yaptırımlarını atlatmanın muhtemel yollarından biri olarak görüyor. Ancak yaşanan bu gelişmeler, sektör önünde engel oluşturuyor.

Ülkedeki elektrik problemleri devam ediyor. Son günlerde evleri ısıtmak için doğal gaza olan talebin artması yüzünden bazı güç santralleri kapandı. Diğer santrallerdeyse elektrik şebekesine güç sağlamak için düşük kaliteli yakıt tercih edildiği öne sürüldü. Zira, başkent Tahran’daki hava kirliliği “çok tehlikeli” seviyeye ulaştı.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Coindesk, AA

DAHA FAZLA HABER OKU