Meksikalı kadınlardan yeni özsavunma atılımı: Uyuşturucu kartellerine karşı silah kuşandılar

Jalisco kartelinin hakim olduğu bölgelerde birçok kişinin kaçırıldığı belirtiliyor

Michoacán'da cinayet oranının 2013'ten bu yana görülmemiş seviyelere yükseldiği bir sırada kadınlar tüfeklerle nöbet tutuyor (AP)

Meksika'da kartele karşı tamamen kadınlardan oluşan yeni bir silahlı grup ortaya çıktı.

Associated Press'in (AP) haberine göre taarruz tüfekleri kuşanan bu kadınlar, şiddet yanlısı Jalisco kartelinin Michoacán eyaletinde kanlı saldırılarını önlemek için sahaya indi.

Sayıları 40'ı aşan kadınlardan bazılarının hamile olduğu ve içlerinde küçük çocuklarını alıp barikatlara gidenlerin de olduğu belirtildi.

El Terrero mezrasında yaşayan pek çok kadın, uyuşturucu karteliyle çatışmalarda oğullarını, erkek kardeşlerini ya da babalarını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eufresina Blanco Nava, 29 yaşındaki kireç toplayıcı oğlu Freddy Barrios'un, Jalisco karteli mensubu olduğu düşünülen silahlı kişiler tarafından kamyonete bindirilerek kaçırıldığını ve o günden bu yana ondan hiç haber alamadığını söyledi.

Blanco Nava, "Birçok kişiyi ve genç kızları da götürdüler" dedi.

Jalisco kartelinin hakim olduğu bölgelerde akrabaları olduğu için ismini vermek istemeyen bir başka kadın, kartelin 14 yaşındaki kızını kaçırdığını belirterek, "Geride bıraktığımız kişileri, ardımızda kalan çocuklarımızı canımız pahasına savunacağız. Çocuklarımızın, ailelerimizin kaybolmasına şahit olmaktan bıktık. Oğullarımızı, kızlarımızı, yakınlarımızı ve eşlerimizi götürüyorlar" diye konuştu.

"Silah taşıyabilen bir adam görür görmez götürüyorlar" diyen kadın, "Ortadan kayboluyorlar. Onları kendi elemanları olarak kullanıp kullanmadıklarını ya da çoktan öldürüp öldürmediklerini bile bilmiyoruz" diye ekledi.

Savunma için barikatlar kuran silahlı kadınların ev yapımı bir tankları ve üzeri çelik plakayla kaplı ağır hizmet tipi kamyonetleri de bulunuyor.

Civardaki diğer kasabalardaysa bölge sakinleri, saldırganları dışarıda tutmak için komşu Jalisco eyaletine çıkan yollarda hendekler kazıyor.
 

AP Meksika.jpeg
(AP)


Statista'nın Temmuz 2020'de paylaştığı raporda, genelde suç olayları ve kartellerin şiddetiyle gündeme Meksika'da algılanan güvensizlik seviyesinin son birkaç yılda daha da kötüleştiği ve yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin yaşadıkları yerlerde kendilerini güvende hissetmediğini ortaya koymuştu.

Yıllık cinayet oranlarına bakıldığındaysa, 100 bin kişi başına yaklaşık 30 kasıtlı cinayet işlendiğini gösteren raporda, hayatı tehdit eden suç oranlarında bilhassa kadınlara yönelik suç sayısının yüksekliğine dikkat çekilmişti.


Independent Türkçe, AP, Statista

DAHA FAZLA HABER OKU