İsrail, iş insanı Zvi Heifetz’i Körfez Özel Temsilcisi olarak atadı

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, daha önceki bir açıklamasında, yakın zamanda 3 Körfez ülkesiyle daha barış anlaşması imzalamayı beklediğini söylemişti

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, diplomat ve iş insanı Zvi Heifetz’in Körfez Özel Temsilcisi olarak atandığını açıkladı. Aşkenazi, Heifetz’in ilk görevinin Abu Dabi ile Manama’da Büyükelçilik ve Dubai’de Konsolosluk açmak ve diğer Körfez ülkeleriyle ilişkilerin ilerletilmesinden sorumlu olmak olduğunu belirtti.

64 yaşındaki Heifetz, yurtdışında önde gelen İsrailli diplomatlardan biri kabul ediliyor. Rusya’nın Sibirya bölgesinde doğan Heifetz, uluslararası anlaşmalarda uzman bir avukat ve iş insanı kimliğine sahip. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Heifetz, diplomatlığa ilk adımını 2004-2007 yılları arasında İsrail’in Londra Büyükelçisi olarak attı. Akabinde Avusturya Büyükelçisi olan Heifetz, çeşitli uluslararası kuruluşlarda İsrail’i temsil etti ve 2015’te Moskova Büyükelçiliğine atandı. Halihazırda Suriye’de etkileri görülen İsrail-Rusya iş birliğinin mimarı olan Heifetz, 2017’den bu yana İsrail’in Çin Halk Cumhuriyeti ve Moğolistan Büyükelçiliği görevlerini yürüttü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aşkenazi, atamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Heifetz, üst düzey bir diplomat, başarılı bir ekonomi adamı, titiz yönetim ve liderlik ruhuna sahip olması dolayısıyla Körfez Ülkeleri Özel Temsilcisi olarak seçildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Arap Körfez ülkeleriyle ilişkilere büyük önem veriyor. Heifetz’e, bu ilişkileri geliştirme, genişletme, sabit ve sağlam temeller üzerine yerleştirme görevi verildi” dedi. Aşkenazi ayrıca, Heifetz’in ilk görevinin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in başkentleri Abu Dabi ve Manama’ya Büyükelçilik ve Dubai’de Konsolosluk açmak, daha sonra da ilişkileri diğer Körfez ülkelerine doğru genişletmek olduğunu belirtti.

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, daha önceki bir açıklamasında, yakın zamanda 3 Körfez ülkesiyle daha barış anlaşması imzalamayı beklediğini söylemişti. Cohen, İsrail merkezli Yedioth Ahronoth gazetesine verdiği demeçte, Katar ile Körfez ülkeleri arasındaki yakınlaşmanın, İsrail ile normalleşme fırsatlarını artıracağına işaret etmişti. Cohen’in bu açıklaması, söz konusu 3 Körfez ülkesinden birinin de Katar olacağı yorumlarına yol açtı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BAE ile vize muafiyet anlaşmasının Şubat ortasında uygulanacağını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak daha önce bu bilgiyi aktararak, BAE’nin iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasını öngören anlaşmaya resmi olarak onay verdiğini Tel Aviv’e bildirdiğini ve anlaşmanın 30 gün içinde yürürlüğe gireceğini kaydetmişti. “ABD’nin Yardımı olmasaydı bu gerçekleşmezdi” diyen Netanyahu, ABD’ye teşekkür etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU