WSJ: Türkiye'nin de aralarında olduğu 59 ülkenin Kovid-19 ölüm tablosu, açıklanandan daha kötü

Pandemi öncesi ve sonrası ölüm oranlarını karşılaştıran Wall Street Journal, koronavirüste gerçek tablonun çok daha vahim olduğunu ortaya koydu

Resmi rakamlara göre Kovid-19, Türkiye'de 23 bin 495 kişinin ölümüne doğrudan sebep oldu (Reuters)

Yetkili merciler Kovid-19 pandemisinin dünyada 2 milyona yakın can aldığını ortaya koysa da gerçek tablo çok daha vahim olabilir. 

ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) 59 ülkeden edindiği verilere göre, küresel koronavirüs salgını en az 2 milyon 800 bin kişiyi öldürdü. 

59 ülke, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birine, geçen sene bildirilen Kovid-19 ölümlerininse dörtte üçüne sahip. WSJ de bu ülkelerdeki 821 bin ölümün daha aslında pandemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu. 

WhatsApp Image 2021-01-15 at 12.44.30.jpeg
Türkiye'nin verileri, yazılımcı Güçlü Yaman'ın resmi mercilerden edindiği kentsel ve bölgesel rakamlara dayandırıldı ​​​​​(WSJ)


Aralarında Türkiye'nin de olduğu bu 59 ülkenin toplam ölüm oranı, önceki yılların ortalamalarına göre yüzde 12'den fazla arttı. Bu artışın üçte ikisinden azı, hükümetler tarafından doğrudan Kovid-19'a bağlanırken geriye kalan oran açıklanmayı bekliyor. 

WhatsApp Image 2021-01-15 at 12.28.24.jpeg
Fazla ölümler, açıklanmayı bekliyor ​​​​​(WSJ)


Amerikan gazetesi de olağandışı bir şekilde artan ölüm sayılarını, koronavirüs ölümleriyle kıyasladı. 

Pandeminin ilk dönemlerinde test sıkıntısı yaşandığını hatırlatan kamu sağlığı uzmanları, o zamanki bazı ölümlerin sebebi yeni tip koronavirüs olsa da kayıtlara Kovid-19 olarak geçmeyebileceğini vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca yeni tip koronavirüsün sağlık sistemlerine bindirdiği yükün, diğer sebeplerden meydana gelen ölümleri de artırmış olabileceği ifade edildi. Hastaneye gitmekten korkan çok sayıda kalp, diyabet ve tansiyon hastasının yaşamını yitirdiği tekrarlandı. 

Diğer yandan Yeni Zelanda ve Norveç gibi ülkelerde ölüm sayıları, pandemi döneminde beklentilerin altında seyretti. Uzmanlar, bu durumu pandemiyle mücadele sırasında edinilen hijyen ve sosyal mesafe gibi alışkanlıkların getirdiği faydayla açıkladı. 

Çin gibi pek çok ülke, 2020'deki resmi ölüm rakamlarını henüz açıklamadığı için araştırmaya dahil edilmedi. Afrika ülkeleri gibi pandeminin kaç can aldığının bilinmediği ülkeler de bu haberin yapsamı dahilinde değil.

Alfabetik sırayla şu ülkeler araştırmaya dahil edildi:

ABD, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Birleşik Krallık, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvator, Ermenistan, Estonya, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kıbrıs, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Karadağ, Kolombiya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malezya, Malta, Meksika, Moğolistan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Peru, Rusya, Singapur, Şili, Tayvan, Türkiye, Ukrayna, Yeni Zelanda ve Yunanistan


Independent Türkçe, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU