Kongre'yi basan aşırı sağcıların telsiz uygulaması Zello'yla haberleştiği anlaşıldı

İngiliz basınında gündeme gelen gelişmenin ardından Zello yetkilileri 2 binden fazla kanalı sildiklerini duyurdu

ABD Kongre Binası kapılardaki güvenlik barikatlarını açıp içeri giren grupların saldırısına sahne olmuştu (AFP)

ABD Kongre Binası'nda 6 Ocak'ta gerçekleşen baskında Donald Trump destekçisi bazı eylemcilerin telsiz uygulaması Zello üzerinden haberleştiği ortaya çıktı.

Elde edilen ses ve sohbet kayıtları, ayaklanmaya katılan bazı kişilerin internet üzerinden iletişim imkanı sunan Zello'yu kullandığını gösterirken, uygulama yetkilileri bu platformun gitgide aşırı sağcıların üssü haline geldiği gerçeğini göz ardı etmekle suçlanıyor.

Guardian'ın haberinde, söz konusu kayıtlara göre sesi Kongre içindeki kargaşa içinde zar zor duyulan bir kadın eylemcinin Zello üzerinden yaptığı konuşmada, "Şu an ana kubbedeyiz. El bombası atıyorlar, insanları lanet boya toplarıyla vuruyorlar ama biz buradayız" dediği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sesi sakin bir ortamdan gelen bir adamın, "Tanrı yardımcınız olsun. Yola devam" dediği, bir başkasınınsa "Jess, işini yap" diyerek bu eylem için hazırlandıklarını söylediği ifade ediliyor. Bu coşkulu konuşmaların "Hırsızlığa Son 6 Ocak" adı verilen halka açık bir kanalda gerçekleştiği kaydediliyor.

Yıllarca süren baskının ardından Facebook, Twitter ve Discord aşırı sağ gruplara ait kışkırtıcı konuşmaları engellemeye başlarken Zello'nun ise proaktif içerik denetiminden kaçındığı konuşuluyor.

Ücretsiz ve premium platformlarında 150 milyon kullanıcısı olduğunu iddia eden Zello'nun, "şiddet yanlısı ideolojileri" destekleyen grupları yasaklama politikasını ihlal eden yüzlerce aşırı sağ kanala ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Toplamda 800'ün üzerinde aşırı sağcı kanalı gösteren bir listeyle ilgili açıklamasında Zello, "bunlar üzerinde harekete geçmeye hazır" olduklarını bildirmiş ve daha ayrıntılı bir mücadele üzerinde çalıştıklarını belirtmişti.

Zello ayrıca, aşırılık yanlısı içerikleri araştırmacılar tarafından ortaya konan kamuya açık bazı özellikleri engellemenin yanı sıra 6 Ocak'tan bu yana bazı aşırı sağ grupları tasfiye etmeye başlamıştı.

Bununla birlikte Guardian'ın bu haberi yayımlamasından iki saat sonra bir açıklama yapan Zello, "milisler ve diğer militarize toplumsal hareketlerle bağlantılı 2 binden fazla kanalı sildiklerini" duyurdu.
 


Kongre Binası'nda yaşanan ayaklanma en az 5 kişinin ölümüyle sonuçlanırken, olayda güvenlik ve istihbarat birimlerinin hatalarına dair sorular gündeme gelmişti.

FBI, Trump'ın taraftarlarının Kongre Binası'nı basmasının ardından, ayaklanmaya dair 40 bin dijital ipucunu incelediklerini kaydetmişti.

Ancak Washington Post gazetesi salı günü yer verdiği haberde, online ortamdaki bilgileri değerlendiren FBI'ın Kongre baskınından bir gün önce Trump yanlılarına dair hazırladığı bir iç uyarıda, gösterilerin şiddet olaylarına dönüşebileceği ikazında bulunduğunu aktarmıştı.

Ardından NBC News kanalı da FBI istihbarat analistlerinin elinde Kongre baskınının şiddete kapı aralayabileceğine dair bilgi olduğunu ancak federal kuruluşun, "konuşma özgürlüğüyle ilgili yasaların tanıdığı haklara" ters düşmesi ihtimaline karşı istihbarat bültenini ilgili kurumlarla paylaşmadığını ileri sürmüştü.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU