Kanada kurucusu Kanadalı olan Proud Boys'u terör örgütü listesine almayı değerlendiriyor

Örgüt 2016'da kurulmuştu

Proud Boys üyeleri kıyafetlerinde genellikle siyah ve sarı rengi tercih ediyor (Reuters)

Kanada, ABD Kongre Binası’na yapılan baskında rol oynayan radikal sağcı Proud Boys’u (Gururlu Çocuklar) terör örgütü listesine almayı değerlendiriyor.

“Onlar beyaz üstünlükçü, antisemitik, İslamofobik ve kadın düşmanı gruplar. Hepsi nefret dolu, hepsi tehlikeli” diyen Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Bill Blair, yetkililerin Proud Boys’u ve içindeki “ideoloji güdümlü radikalleri” yakından takip ettiğini söyledi. Kanıt ve istihbarat ele geçirildiği zaman örgütle “uykun şekilde” ilgilenilmesini sağlamak için titizlikle çalıştıklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blair’in sözcüsü Mary-Liz Power da güvenlik güçlerinin Proud Boys’la meşgul olduğunu söyledi. Ancak bakanlık yetkilileri, grubun terör örgütü listesine ne zaman alınacağına dair bilgi vermedi.

The Guardian'ın haberine göre, Proud Boys’u terör örgütü listesine alma çağrısı, ilkin Yeni Demokrat Parti’nin başkanı Jagmeet Singh’den gelmişti. 7 Ocak’ta Twitter’da imza kampanyası paylaşan Singh, Kongre baskınını “iç terörizm eylemi” diye nitelemiş ve Proud Boys’u bu faaliyetlere yardım etmekle suçlamış ve şu cümleleri kurmuştu:

Kurucuları Kanadalı. Şu anda Kanada’da faaliyet gösteriyorlar.

Proud Boys’un terör örgütü kabul edilmesi halinde yetkililer grubun varlıklarına el koyma hakkına sahip olacak. Örgüt üyelerineyse ciddi cezalar verilebilecek.

Eski Kanada Güvenlik İstihbarat Servisi analisti ve terörizm uzmanı Jessica Davis, terör örgütü kabul edildikten sonra örgüt üyelerinin karşılaşabileceği sorunlara dair şu ifadeleri kullandı:

Bankalar ve PayPal gibi şirketler, Proud Boys üyesi oduğu bilinen kişilerle muhtemelen iş yapmak istemeyecek.

Proud Boys

Dünyaca ünlü Vice dergisini yaratanlardan Gavin McInnes, Proud Boys’u 2016’da kurmuş, örgüt bir yıl sonra manşetlere çıkmıştı. Proud Boys, Kanada’da tartışmalara yol açan bir heykeli protesto eden yerli halka müdahale etmişti.

Örgüt, 2018 Ekim’inde nefret söylemi politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle Facebook ve Instagram’dan yasaklanmıştı. Aynı yılda FBI’ın, Proud Boys’u radikal örgüt olarak tanımladığı ortaya çıkmıştı.

Proud Boys o zamandan beri ABD’deki beyaz üstünlükçü hareketin merkezi haline geldi. Proud Boys üyeleri Donald Trump’ı müttefikleri olarak görürken seçimden önce ortaya çıkan tartışmalarda Trump’ın grubu kınaması talep edilmiş, ABD Başkanı bunun yerine “geri çekilip hazırda beklemelerini” söylemişti.

 

Independent Türkçe, The Guardian, CBC

DAHA FAZLA HABER OKU