Arkeoloji konferansında profesörün Nazi selamı şok etkisi yarattı

Üniversite derslerini iptal ederken, profesör kendisine "bağırılması" gerektiğini ama cezalandırılmaması gerektiğini düşündüğünü söyledi

Profesör, arkeoloji konferansında Nazi selamını ve ifadesini kullandı (Twitter)

Bir arkeoloji profesörü çevrimiçi bir video konferans esnasında Nazi selamı vererek tepkileri üzerinde topladı.

Pennsylvania Üniversitesi'nden Robert Schuyler bu hareketi 6 Ocak'ta Tarihsel Arkeoloji Cemiyeti'nin (SHA) yıllık toplantısında yaptı.

Olay, Schuyler'ın bir başka konuşmacının sözünü kestikten sonra fikrini söylemek için beklemesinin istenmesi üzerine yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer konuşmacı Liz Quinlan tartışmayı ana konuya döndürmeye çalışırken Profesör Schuyler, "Kusura bakmayın ama ifade özgürlüğüne sahibim ve bana bunun yerinin burası olmadığını söyleyemezsiniz" dedi.

Olayın video kaydında Profesör Schuyler'ın sol elini kaldırıp selam verirken Quinlan'a "Sieg heil" (Nasyonal Sosyalist literatürde Yaşasın Zafer! anlamına eşdeğer bir selamlama sözü -ed.n.) diye seslendiği görülüyor.

O esnada üçüncü bir kişinin konuşmasından dolayı sözleri tam anlaşılmasa da Profesör Schuyler öğrenci gazetesi The Daily Pennsylvanian'a verdiği demeçte bu ifadeleri kullandığını kabul etti.

Öte yandan gazeteye yaptığı açıklamada cezalandırılması gerektiğini düşünmediğini belirten Schuyler şunları söyledi:

Bence bana bağırılması gerekir ama yine de bununla hepimizin ifade özgürlüğünü bir anda kaybetmesi arasında ince bir çizgi olduğunu düşünüyorum.

SHA, hafta sonu yaptığı açıklamada olayı irdelemeye dönük adımlar attığını söylese de detaylara girmedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Durumu düzeltmek ve bunun gibi olayların üzerine bundan sonra daha vakitlice gidilmesini sağlamak için içeride gerekli adımlar atıldı. Bu olayı çok ciddiye aldığımızı yeniden ifade etmek isteriz. Bunun SHA'nın ilk sanal konferansı olmasından hareketle, sürekli olarak öğrendiğimizi ve çalışma şeklimizi geliştirdiğimizi kabul ediyoruz.

The Philadelphia Inquirer, salı günü Pennsylvania Üniversitesi'nin Profesör Schuyler'ın verdiği dersleri iptal ettiğini bildirdi.

Profesör Schuyler'ın küratörlük yaptığı Penn Müzesi, Twitter'da yayımladığı açıklamada şunları kaydetti:

Bir profesör ve küratörün çevrimiçi bir konferansta Nazi hareketini yaptığını gösteren yakın zamanlı videodan haberdarız. Penn Müzesi, bu menfur hareketi kınıyor ve bu tehlikeli retoriği reddediyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU