Biden'ın yemin törenine bir hafta kaldı: ABD medyası, FBI'ın silahlı protesto uyarısı yaptığını duyurdu

Ülkede başkanlık devir-teslim töreni yaklaşırken Washington'da güvenlik önlemleri artırılıyor. ABD medyası, FBI'ın silahlı protesto uyarısı yaptığını bildirdi

Fotoğraf: Reuters

ABD'de, Başkan Donald Trump taraftarlarının Kongre'ye baskın düzenlemesinin ardından 20 Ocak'ta yapılacak başkanlık devir-teslim töreni öncesi silahlı protesto ve şiddet olaylarının yaşanabileceğine ilişkin endişe büyüyor.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Federal Haberalma Teşkilatı (FBI) güvenlik güçlerine, seçilmiş başkan Joe Biden'ın başkanlık görevini teslim alması ve yemin töreni ile bağlantılı silahlı protestoların ve şiddet olaylarının meydana gelebileceği uyarısı yaptı.

ABC kanalının FBI kaynaklarına dayandırdığı haberinde, silahlı bir grubun cumartesi günü başkent Washington'a gitmek istediği yer aldı.

Twitter da bir süre önce, platformda ve diğer sosyal medya organlarında somut silahlı protesto planlarının bulunduğu uyarısını yapmıştı.  Twitter'dan verilen bilgiye göre, bu planlar arasında 17 Ocak'ta Kapitol ve Parlamento binasına yeni bir saldırı düzenlemek de bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington'daki Ulusal Muhafız sayısı 15 bini bulabilir

Biden'ın 20 Ocak'taki yemin töreninde çıkacak muhtemel olayları önlemek için başkent Washington'daki Ulusal Muhafız sayısının artırılacağı bildirildi.

Ulusal Muhafız Bürosu Yetkilisi General Daniel Hokanson, düzenlediği basın toplantısında, Washington DC'deki görevli Ulusal Muhafız sayısını 15 bine çıkarabileceklerini açıkladı.

Söz konusu Ulusal Muhafızların hangi eyaletlerden geleceğine dair net bir bilgi paylaşmayan Hokanson, ABD Park Polisi, Gizli Servis ve Kongre Polisinin kendilerinden takviye istediğinin altını çizdi.

Trump, Washington DC'de acil durum ilan etti

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, Trump'ın, Biden'ın 20 Ocak'taki göreve başlama töreni için gerekli hazırlıkların yapılması adına bir "acil durum" ilan ettiği belirtildi.

Acil durum çerçevesinde Trump'un, İç Güvenlik Bakanlığına bağlı Federal Acil Durum Yönetimi Ajansını (FEMA) gerekli tüm acil ihtiyaçların karşılanması ile görevlendirdiği kaydedildi. 

Ne olmuştu?

Trump taraftarları, 6 Ocak'ta, Biden'ın başkanlığının tescil edileceği oturumun yapılacağı Kongre'ye yürümüştü.

Polis barikatlarını aşan bir grup gösterici Kongreye girmişti.

Çıkan çatışmalarda biri polis 5 kişi ölmüş ve olayların bastırılması için Kongreye ABD Ulusal Muhafız birlikleri sevk edilmişti.

Olayların ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'e olayları azmettirdiği gerekçesi ile Trump'ı Anayasanın 25. Maddesi kapsamında görevden alması çağrısında bulunmuştu.

Demokratlar bugün de Trump'a yönelik azil sürecinin başlatılması için karar tasarısı sunmuştu.

 

Independent Türkçe, DW Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU