UMH, Libya’nın batısında ‘Sayd el-Efai’ adlı operasyona hazırlanıyor

UMH’ye bağlı bir medya organı da 5+5 Ortak Komite heyetinin bir üyesinden, anlaşmaların uygulanmasını takip etmek üzere gelecek olan uluslararası gözlemcilerin geliş tarihinin henüz belirlenmediğini aktardı

UMH Savunma Bakanı Nimruş, İstanbul’da mevkidaşı Hulusi Akar'la bir araya geldi UMH)

Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), ülkenin batısında ‘Sayd el-Efai (Yılanların Avı)’ adı altında genişletilmiş bir askeri ve güvenlik operasyonu başlatmaya hazırlanıyor. UMH, ülkenin doğusundaki paralel hükümete bağlı Dışişleri Bakanı Abdulhadi Huveyc’inin 5+5 olarak da bilinen Ortak Askeri Komite toplantıları doğrultusunda bir toplantı düzenleme talebini de görmezden geldi.

UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa, 10 Ocak’ta yaptığı basın açıklamasında, UMH ve Batı Askeri Bölgesi Genelkurmay Başkanları ile ‘Sayd el-Efai’ adlı bir operasyon başlatma planı yaptıklarını belirtti. Başağa, Ulusal Ordu’nun (LUO) başkent Trablus’u kurtarmak üzere başlattığı ve geçen yıl hezimete uğradığı askeri operasyona atıfta bulunurken, Sayd el-Efai adlı operasyonuyla batı bölgesi şehirlerine yönelik saldırganlığın neden olduğu güvenlik dengesizliğine karşı koymayı planladıklarını belirtti.

Bakan, operasyonun Libya’nın istikrarını istemeyen bazı ülkelerin istihbarat birimlerinin planladığı kaosla mücadeleye, bazı DEAŞ üyelerinin ülkeye geri dönüşünü engellemeye, organize suç faaliyetlerinin canlanmasıyla ve insan kaçakçılığıyla mücadeleye odaklandığını vurguladı. Uygulama tarihi resmen açıklanmayan bu operasyonun, batı bölgesinin terörden ve DEAŞ’ın geri dönmesinden korumak için uluslararası destekle gerçekleşeceği belirtildi.

UMH’ye bağlı Savunma Bakanı Türkiye’de

Öte yandan UMH’ye bağlı Savunma Bakanı Salah en-Nimruş, Türkiye ile ikili iş birliğini geliştirme ve güçlendirme çabaları kapsamında 10 Ocak’ta Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İstanbul’da sürpriz bir görüşmede bulundu. Akar, ülkesinin  Libya’da barış ve istikrarın gerçekleşmesi için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan meşru UMH’yi ve BM’nin Libya’daki siyasi çözüm çabalarını desteklediğini belirtti. Başağa’da Nimruş da, İstanbul’da Türk yetkililerle, UMH yandaşı 16 silahlı milis liderin katılımıyla düzenledikleri genişletilmiş güvenlik toplantısına dair açıklama yapmadı.

Ancak UMH tarafından başlatılan ‘Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı)’ operasyon odası, geçen cuma akşamı yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Ekim ayında imzalanan anlaşmadan bu yana Hafter’i desteklemek üzere Suriye’den paralı asker transfer etmek için, ‘Cham Wings Airlines’ havayolu şirketi tarafından 22 uçuş tespit ettiklerini duyurdu. Şirketin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’ın damadına ait uçaklarının, Rusya ve Suriye arasında savaşçı, silah ve teçhizat nakliyesi nedeniyle ABD yaptırımlarına tabi olduğu iddia edildi. Söz konusu uçakların Şam Havalimanı’ndan ve Lazkiye’deki Rus Hmeymim  üssünden kalkış yapıp, Bingazi’deki Benina Havalimanı’na ve Marj’ın güneyindeki el-Hadim üssüne indiği belirtildi.

UMH, Huveyc’in davetine sessiz kaldı

Diğer taraftan UMH, ülkenin doğusundaki paralel hükümete bağlı Dışişleri Bakanı Abdulhadi Huveyc’in 5+5 askeri komiteye benzer şekilde, egemen bakanlıklardan UMH temsilcileriyle birlikte bir toplantı düzenlemek için önerdiği girişim hususunda sessiz kaldı. Huveyc, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplumun bize kendi koşullarını ve belki de mavi berelerin (BM askerleri) dayattığı, zorluklarla mücadele etmek, yabancı müdahaleyi durdurmak ve Libya için tavizler vermek zorundayız. Birlikte barış sağlayalım, cesurları barışı” ifadelerine yer verdi.

UMH’ye bağlı bir medya organı da 5+5 Ortak Komite heyetinin bir üyesinden, anlaşmaların uygulanmasını takip etmek üzere gelecek olan uluslararası gözlemcilerin geliş tarihinin henüz belirlenmediğini aktardı. Seçilecek sivil gözlemcilerin komitenin denetimine tabi olacağını belirten üye, önümüzdeki günlerde Cenevre Sözleşmesi’nin uygulanmasına ilişkin güzel haberler duyulabileceğini kaydetti.

Fransa, Libya’daki BM misyonuna katıldı

Öte yandan Fransa, Libya’daki büyükelçiliğinin yaptığı açıklama aracılığıyla, sahil yolunu açma, yabancı güçleri ülkeden uzaklaştırma ve milisleri silahsızlandırma gerekliliğine odaklanarak ateşkesi uygulamak amacıyla 5+5 komitesini desteklemek için, güvenlik grubu başkanlığında BM misyonuna katıldığını açıkladı.

Aynı şekilde UMH Başkanı Fayiz es-Serrac, geçtiğimiz cuma günü İtalya’nın başkenti Roma’da ABD'nin Trablus Büyükelçisi Richard Norland ve BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Genel Sekreter Vekili Stephanie Williams ile iki ayrı toplantı gerçekleştirdi. Toplantılarda, Libya’daki son gelişmelerin, Libya krizine yönelik kaydedilen son ilerlemenin ve olumsuz dış müdahaleyi durdurma gerekliliğinin ele alındığı belirtildi. Serrac, Williams’ın, ‘Yüksek Seçim Komisyonu’nun, seçimleri bu yol sonunda kararlaştırılan tarihte BM ile iş birliği ve koordinasyon içerisinde gerçekleştirmek için tüm imkanlardan yararlanmasına izin verileceği’ taahhüdünde bulunduğunu açıkladı.

Trablus ve Batı bölgesinin belediye başkanları, milletvekilleri ve ordu yetkilileri, yaptıkları ortak açıklamada, uluslararası ve ideolojik projeler olarak nitelendirdikleri projeyi reddettiklerini duyurdu.

Yetkililer, desteklediklerini bildirdikleri UMH Başkanlık Konseyi’ne ise bir sonraki seçimlere kadar iş yapacak bir birlik hükümeti kurma çağrısı yaptı. Açıklamada, Halife Hafter liderliğinde Trablus’a yönelik saldırıya destek verenlerin ve Hafter’in meşruiyetini kabul eden Temsilciler Meclisi Akile Salih’in birlik hükümetine katılmasını reddettikleri vurgulandı.

Hafter, kitap fuarını denetledi

Öte yandan Bingazi Kitap Fuarı’nı denetlerken sivil kıyafetlerle görülen Hafter, ‘ulusun gençliğini hedef alan ve onları bilinmeyen bir kadere götüren başıboş düşüncelerle mücadelenin’ önemine dikkati çekti. Hafter’in ofisinden yapılan bir açıklamada, ziyaretin ülkedeki kültür hareketine verdiği desteğin bir yansıması olduğu belirtildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU