DSP Genel Başkanı Aksakal: HDP hariç her partiyle görüşürüz

“Biz devletin birliği ve bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetler içinde olan partilerle aynı ittifakta yer almayız”

Fotoğraf: AA

TBMM’de temsil edilmeyen Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, HDP hariç bütün partiler ile görüşeceklerini söyledi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde Aksakal ile yaptığı görüşmeye yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Aralık 2020 tarihinde DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’la görüştüğünü hatırlatan Selvi şunları yazdı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmenizde ittifak konusu gündeme geldi mi?” diye sordum. Aksakal, “Hayır. İttifak konusuna girilmedi. AK Parti ile DSP’nin aynı ittifak içinde olması gibi bir gündemimiz olmadı. Çünkü o görüşmenin gündemi farklıydı” dedi. Erdoğan’la Aksakal’ın görüşmesinin perde arkasını 1 Ocak tarihli, ‘Erdoğan’a Ecevit örneğini hatırlattı’ başlıklı yazımda paylaşmıştım. Önder Aksakal, “15 Temmuz kalkışmasından sonraki AK Parti’nin dış politikasını ABD ve AB yaptırımları karşısındaki milli duruşu Ecevit de olsa desteklerdi. Bunu destekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’na da ilettim” dedi. Aksakal, ittifaklarla ilgili bir analiz yaptı. DSP’nin kriterlerini ortaya koydu. Cumhur ittifakının devam ettiğini, millet ittifakı konusunda ise net bir açıklama olmadığını ifade etti. Millet ittifakının AK Parti karşıtlığı olarak devam ettiğini söyledi.

Aksakal’ın “HDP’nin pozisyonu millet ittifakının durumunu değiştirebilir” dediğini aktaran Selvi, şunları yazdı:

Sözlerini biraz daha açmasını istedim. “Biz devletin birliği ve bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetler içinde olan partilerle aynı ittifakta yer almayız. Oy uğruna PKK’ya açık destek veren HDP ile ittifak yapmayı doğru bulmuyoruz” dedi. HDP’nin kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti.

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan ittifak görüşmesi yapmak üzere davet ederse yaklaşımları ne olur? İşte DSP Genel Başkanı Aksakal’ın yanıtı: “İttifaklar konusunda önümüzdeki süreçte neler olacağı konusunda bir şey söylemek doğru değil. İttifak görüşmeleri sürecine girildiğinde HDP hariç her siyasi partiyle görüşürüz. Sayın Erdoğan da davet ederse görüşürüm.”

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU