10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü: En sevilen gazetecilik filmleri

Yapım tarihi 1940’lardan 2000’lere uzanan, gazetecilik temalı filmler genç sinemaseverlere ve gazeteci adaylarına ilham kaynağı olmayı sürdürüyor

2015 yapımı Spotlight'tan bir sahne (IMDb)

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961'den beri kutlanıyor. 4 Ocak 1961'de kabul edilen ve gazetecilerin haklarının yasal güvenceye alındığı kanun düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanışıyla birlikte 10 Ocak 1961'de kutlanmaya başladı.

Biz de bu vesileyle bugünü dünya sinema tarihinin en sevilen gazetecilik filmlerini anarak hatırlamak istedik. Gazetecilik temasını işleyen filmleri IMDb puanlarına göre sıraladık ve eleştirmen notlarına da Rotten Tomatoes dereceleriyle birlikte yer verdik. Sıralamada sinemaseverlerin görüşüne sadık kaldığımız için 15 maddelik listemizde yer almayan ama adını anmadan geçmek istemediğimiz filmler de var.

Bunların başında 2005 yapımı İyi Geceler İyi Şanslar (Good Night, and Good Luck) geliyor. George Clooney'nin hem yönettiği hem de başrolünde yer aldığı film, 1950'ler ABD'sinde "komünist avcısı" diye bilinen Joseph McCarthy döneminin sonunu getiren gazeteciye odaklanıyor. Film IMDb'de 7,4 puan alırken, Rotten Tomatoes eleştirmenlerinden 93 puan almayı başarıyor. Ancak izleyicilerin Rotten Tomatoes puanı da 83'te kalıyor. 

IMDb kullanıcıların 7,4 puan verdiği bir diğer film de 2021 yapımı Fransız Postası (French Dispatch). Yönetmen koltuğunda Wes Anderson'ın oturduğu film, Rotten Tomatoes eleştirmenlerinden 75 puan alıyor. The New Yorker dergisinde yayımlanmış gerçek makalelerden esinlenen filmde ABD merkezli bir gazetenin Fransa bürosunda çalışan gazeteciler konu ediliyor.

Yunan asıllı Fransız yönetmen Costa Gavras'ın imzasını taşıyan Missing ise Amerikalı gazeteci Charles Horman’ın Şili’deki Pinochet darbesi sırasında öldürüldüğü gerçek bir olayı konu ediniyor. En İyi Uyarlama Senaryo Oscarı’nı kazanan film, Cannes’da Altın Palmiye ödülünü Şerif Gören ve Yılmaz Güney'in Yol filmiyle paylaşmıştı. IMDb kullanıcılarından 7,2 puan alan film, eleştirmenlerden çok daha yüksek bir puan alıyor. 33 eleştirmenin değerlendirdiği yapımın Rotten Tomatoes'dan 94 puanı elde ediyor.

Sözünü etmeden geçemeyeceğimiz bir diğer film de ünlü yönetmen Steven Spielberg'ün imzasını taşıyan 2017 yapımı The Post. Yine politik bir nitelik taşıyan filmin, Meryl Streep, Tom Hanks ve Bob Odenkirk'ün yer aldığı dev bir oyuncu kadrosu var. Ordu analisti Daniel Ellsberg'ün sızdırdığı Pentagon belgelerini yayımlama kararı alan Washington Post'un hikayesine odaklanan film, farklı kurumlardan gazeteciler arasındaki dayanışmayı da vurguluyor. Rotten Tomatoes'da eleştirmenlerden 88 puan alan filmin IMdb puanı ise 7,2.

Sinemaseverlerin IMDb'de 7,5'ten yüksek puan verdiği filmlerin sıralandığı listemizse şu şekilde:

15. Meet John Doe (1941)

IMDb puanı: 7,6

Rotten Tomatoes derecesi: 91 (22 eleştiri)

meet.png
(IMDb)


Komedi/dram türündeki filmin yönetmen koltuğunda çok sayıda başarılı yapıma imza atmış, savaş belgeselleri ve propaganda filmleriyle de tanınan Frank Capra oturuyor. Film, talihsiz meslek hayatını canlandırmak için yalan habere başvuran ve John Doe isimli bir yurttaşın ağzından intihar mektubu yazan bir muhabiri konu alıyor.

Filmin oyuncu kadrosunda Gary Cooper, Barbara Stanwyck ve Edward Arnold gibi isimler yer alıyor.

14. Frost/Nixon (2008)

IMDb puanı: 7,7

Rotten Tomatoes derecesi: 93 (258 eleştiri)
 

nixon.png
(IMDb)


Peter Morgan'ın aynı isimli tiyatro oyunundan uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Akıl Oyunları’yla (A Beautiful Mind) adından söz ettiren Ron Howard yer alıyor. Film, Britanyalı gazeteci David Frost'un Watergate skandalının ardından istifa eden Eski ABD Başkanı Richard Nixon’la yaptığı röportajlara kurgusal bir bakış atıyor.

İsmini ABD'nin başkenti Washington'da bulunan bir iş merkezinden alan Watergate olaylarında 17 Haziran 1972'de iş merkezindeki bir büroya girerken yakalanan 5 hırsızın Nixon'ın partisi Cumhuriyetçi Parti'yle bağlantılı olduğu ve Demokratik Parti'nin telefonlarını gizlice dinlemek üzere mikrofonlar yerleştirmeyi hedeflediği anlaşılmıştı.

13. Zodiac (2007)

IMDb puanı: 7,7

Rotten Tomatoes derecesi: 89 (256 eleştiri)
 

zodiac.png
(IMDb)


Gizem/gerilim türündeki film, Dövüş Kulübü (Fight Club), Yedi (Seven) ve Kayıp Kız (Gone Girl) gibi filmleriyle tanınan David Fincher'ın imzasını taşıyor. Dünyaca ünlü seri katil filmi, bir karikatürisin 1960'ların sonundan itibaren ABD'nin batı sahillerinde seri cinayetler işleyen ve kendine Zodiac diyen katille giriştiği kovalamacayı konu ediniyor. 

San Franciscolu karikatüristin katili bulmaya takıntılı amatör bir dedektife dönüştüğü filmin oyuncu kadrosunda Marvel Evreni'nden tanıdığımız Robert Downey Jr. ve Mark Ruffalo gibi ünlü isimler yer alıyor.

12. Köstebek (The Insider, 1999)

IMDb puanı: 7,8

Rotten Tomatoes derecesi: 96 (137 eleştiri)
 

köstebek.png
(IMDb)


Aksiyon filmleriyle tanınan yönetmen Michael Mann'in imzasını taşıyan gerilim filmi, Jeffrey Wigard isimli bir ifşacıyı konu alıyor. Dönemin en büyük sigara firmalarından birinde araştırma bölümü başkanı olarak çalışan Wigard, işten kovulduktan sonra, şirketin tüm sağlıksız politikalarını açığa vurmaya kalkışıyor ve kendini büyük bir tehlikenin içinde buluyor.

Oyuncu kadrosunda Russell Crowe, Al Pacino ve Christopher Plummer gibi büyük isimlerin yer aldığı film, gösterime girdiği yıl tam 7 dalda Oscar'a aday gösterilmiş ama hiçbirini kazanamamıştı.

11. Muhteşem Güzellik (La grande bellezza, 2013)

IMDb puanı: 7,8

Rotten Tomatoes derecesi: 91 (133 eleştiri)
 

beauty.png
(IMDb)


Komedi/dram türündeki İtalyan yapımı filmin yönetmen koltuğunda diziseverlerin The Young Pope’tan tanıyacağı Paolo Sorrentino oturuyor. 2013 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan film, kültür sayfalarına yazan ve sanatçılarla röportajlar yapan bir yazara odaklanıyor. 65 yaşındaki Jep Gamberdella, tanıdığı insanların değişimlerine ve insanlıktan çıkma noktasına geldikleri bir krize tanık oluyor ve sonunda yeniden yazmaya karar veriyor.

Filmin oyuncu kadrosunda Toni Servillo, Carlo Verdone ve Sabrina Ferilli yer alıyor.

10. Almost Famous (2000)

IMDb puanı: 7,9

Rotten Tomatoes derecesi: 89 (169 eleştiri)
 

almas.png
(IMDb)


Komedi türündeki dönem filminin yönetmen koltuğunda müzik yazarlığı da yapan Cameron Crowe oturuyor. Film, dünyaca ünlü müzik dergisi Rolling Stone'da kurgusal müzik grubu Stillwater'la ilgili yazılar yazan 16 yaşındaki bir gencin hikayesine odaklanıyor.

Oyuncu kadrosunda Billy Crudup, Patrick Fugit ve Kate Hudson'ın yer aldığı film, En İyi Özgün Senaryo Oscarı ve Altın Küre Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Film Ödülü gibi prestijli ödüllere layık görülmüştü.

9. Tatlı Hayat (La dolce vita, 1960)

IMDb puanı: 8,0

Rotten Tomatoes derecesi: 96 (72 eleştiri)
 

dolce vita.png
(IMDb)


Komedi/dram türündeki filmin yönetmen koltuğunda Amarcord gibi klasikleşmiş filmleriyle ünlü İtalyan yönetmen Federico Fellini oturuyor. Film, Roma’nın yozlaşmış şehir yaşantısını ve ahlaki çöküntüsünü yüksek sosyetenin peşinde koşan Marcello isimli bir gazetecinin gözünden anlatıyor.

Walter Santesso'nun canlandırdığı Paparazzo karakteriyle birlikte gazeteciliğe paparazzi kavramını kazandıran filmin müziklerini de ünlü besteci Nino Rota ve LeRoy Holmes üstleniyor. Filmin oyuncu kadrosunda Marcello Mastroianni, Anita Ekberg ve Anouk Aimée yer alıyor.

8. Citizenfour (2014)

IMDb puanı: 8,0

Rotten Tomatoes: 96 (146)
 

citizen.png
(IMDb)


Dünya genelinde ses getiren belgesel film, ABD’li gazeteci ve belgesel yönetmeni Laura Poitras’ın imzasını taşıyor.

Film, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nda (NSA) ve CIA'de çalıştığı dönemlerde edindiği çok gizli belgeleri basına sızdırdıktan sonra bir daha ülkesine dönemeyen gazeteci Edward Snowden'ın Poitras’la iletişime geçtiği süreci konu alıyor. Filmde Snowden’ın Citizen Four takma adıyla Poitras’la yaptığı konuşmalar ve Hong Kong'da verdiği röportajlar, gerçek kamera kayıtlarıyla aktarılıyor. 

Gösterime girdiği yıl çok sayıda ödüle layık görülen yapım, En İyi Belgesel Film Oscarı da kazanmıştı.

7. All the President's Men (1976)

IMDb puanı: 8,0

Rotten Tomatoes derecesi: 94 (63 eleştiri)
 

president.png
(IMDb)


Yönetmen koltuğunda Sophie’nin Seçimi'yle (Sophie's Choice) adından söz ettiren Alan J. Pakula'nın oturduğu film, ABD Başkanı Nixon'ın başkanlıktan istifasıyla sonuçlanan Watergate skandalını konu ediniyor. Bu skandalı ortaya çıkaran iki gazeteciden Carl Bernstein'ı Dustin Hoffman; Bob Woodward'ı da Robert Redford canlandırıyor.

Film, Akademi Ödülleri'nde tam 4 Oscar kazanmıştı: En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Jason Robards) ve En İyi Ses Miksajı Oscarı.

6. Spotlight (2015)

IMDb puanı: 8,1

Rotten Tomatoes derecesi: 97 (370 eleştiri)
 

spot.png

(IMDb)

 

Yönetmen koltuğunda polisiye dizi The Wire'ın senaristlerinden Tom McCarthy'nin oturduğu film, ABD merkezli The Boston Globe gazetesinin, Katolik Kilisesi'ndeki cinsel istismarla ilgili soruşturmasının gerçek hikayesine dayanıyor. "21. yüzyılın All The President's Men'i" diye nitelenen film, genç gazeteciler için de ilham kaynağı niteliğinde.

Oyuncu kadrosunda Marvel'ın süper kahraman evreninden tanıdığımız Mark Ruffalo'nun da yer aldığı film, En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Film Oscarı'nı kazanmıştı.

5. Şebeke (Network, 1976)

IMDb puanı: 8,1

Rotten Tomatoes derecesi: 91 (68 eleştiri)
 

neteork.png
(IMDb)


ABD yapımı hiciv filminin yönetmen koltuğunda 12 Angry Men'in de yönetmeni Sidney Lumet oturuyor. UBS adlı kurgusal bir TV kanalının düşük reytinglerle mücadelesini konu alan film, televizyon sektörüne de eleştirel yaklaşıyor.

Oyuncu kadrosunda Faye Dunaway, William Holden ve Peter Finch gibi isimlerin yer aldığı film gösterime girdiği yıl 4 Oscar ve 4 Altın Küre Ödülü kazanmıştı. Bu ödüller arasında En İyi Özgün Senaryo Oscarı ve Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü de yer alıyordu. Filmin senaryosunu da Paddy Chayefsky yazdı.

4. His Girl Friday (1940)

IMDb puanı: 8,1

Rotten Tomatoes derecesi: 98 (63 eleştiri)
 

fri.png
(IMDb)


Komedi türündeki filmin yönetmen koltuğunda Howard Hawks oturuyor. Sinema tarihindeki klasik yapımlar arasında gösterilen film, Şikago'daki büyük bir gazetenin editörü Walter Burns'ün hikayesini anlatıyor. Burns, kendisiyle çalışan gazeteci eşi Hildy Johnson'dan boşanıyor. Ancak Johnson, nişanlısı sigortacı Bruce Baldwin'le evlenip sakin bir aile hayatı sürmek için işten ayrılacağını söyleyince Walter, yazarını kaybetmekten çok korkuyor. Bu yüzden Bruce'u takibe alıp, onun başını belaya sokma girişimlerinde bulunuyor.

Filmin oyuncu kadrosunda Cary Grant, Rosalind Russel ve Ralph Bellamy gibi isimler yer alıyor.

3. Ace in the Hole (1951)

IMDb puanı: 8,1

Rotten Tomatoes derecesi: 92 (37 eleştiri)
 

ace.png
(IMDb)


Kara film (film noir) türündeki Ace in the Hole, sinema tarihine adını yazdıran bir Billy Wilder filmi. Arthur Conan Doyle ve Agatha Christie uyarlamalarıyla da tanınan Wilder, bu filmle birlikte, ilk kez bir projede hem senaryo yazarı, hem prodüktör, hem de yönetmen olarak görev almıştı.

Film, Kızılderililerden kalma eserleri ararken göçük altında kalan bir dükkan sahibine yardım etmek için tüm dünyayı harekete geçiren inatçı bir muhabiri konu ediniyor. Oyuncu kadrosunda Kirk Douglas, Jan Sterling ve Robert Arthur gibi ünlü isimler yer alıyor.

2. Yurttaş Kane (Citizen Kane, 1941)

IMDb puanı: 8,3

Rotten Tomatoes derecesi: 100 (94 eleştiri)
 

kane.png
(IMDb)


Pek çok eleştirmenin sinema tarihinin en iyi eseri diye nitelediği Yurttaş Kane, usta yönetmen Orson Welles'in ilk uzun metrajlı filmi. Şimdilerde David Fincher'ın 6 yıl aradan sonra çektiği Netflix filmi Mank'a konu olan Yurttaş Kane, sinemanın en önemli kilometre taşlarından biri olarak görülüyor.

Klasik film, bir iş adamının ölmeden önce söylediği sözün sırrını öğrenmeye çalışan bir muhabirin hikayesini konu ediniyor. Sırrın peşine düşen gazeteci, Charles Foster Kane isimli iş adamının  arkadaşları, ailesi ve meslektaşlarıyla röportajlar yapmaya başlıyor. Yönetmen Welles'in Kane karakterini canlandırdığı filmin oyuncu kadrosunda Joseph Cotten ve Dorothy Comingore da yer alıyor.

1. Tanrıkent (City of God, 2002)

IMDb puanı: 8,6

Rotten Tomatoes derecesi: 91 (162 eleştiri)
 

kent.png
(IMDb)


Brezilya-Fransa ortak yapımı dramatik suç filminin yönetmen koltuğunda Fernando Meirelles ve Kátia Lund oturuyor. Rio De Janerio’nun tehlikeli gecekondu mahallelerine odaklanan filmde kendilerine farklı yollar seçen iki gencin hikayesi konu ediliyor. Biri haber fotoğrafçısı, diğeriyse nüfuzlu biri olmayı hedefleyen iki gencin yolu bir noktada ayrılıyor.

BAFTA En İyi Kurgu Ödülü’nü kazanan filmin oyuncu kadrosunda  Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino da Hora ve Seu Jorge gibi isimler yer alıyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU