Kızılay'dan "yolsuzluk" açıklaması: Suçluların en ağır cezayı alması için müdahil olduğumuz dava takipçisi olacağız

Yapılan açıklamada, bağışçıların emaneti her bir kuruşun yerine ulaştırılmasının yönetimin sorumluluğunda olduğu belirtilerek "Bu ilkeden hareketle Sancaktepe'deki gelişmeleri de hukuk müşavirliğimiz vasıtasıyla yakından takip etmekteyiz" denildi

Sancaktepe Şubesi'nde yapıldığı belirtilen "yolsuzlukla" ilgili açıklama yapıldı / Fotoğraf: AA 

Türkiye Kızılay Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu, Sancaktepe Şubesi’nde yaşanan suiistimalle ilgili açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, Sancaktepe Şubesi’nin eski yönetimi döneminde yaşanan ve Kızılay tarafından yargıya intikal ettirilen olay için "kabul edilemez” ifadesi kullanıldı. 

Yaşanan gelişmeler üzerine açıklamanın zorunluluk arz ettiği belirtilen metinde suçluların en ağır cezaya çarptırılmaları için gereklerin yapılacağı ifade edildi.

Sancaktepe Şubesi’nin ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere Genel Merkez tarafından emanet edilen ve kendisinin bazı firmalardan bağış olarak aldığı kıyafetleri, amacı dışında kullandığı duyumları üzerine Kızılay Teftiş Kurulu, Kızılay Hukuk Müşavirliği ve kolluk kuvvetlerince geçen yıl haziranda ortak bir soruşturma başlatıldığı kaydedilen açıklamada, olayda adı geçen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Konuya ilişkin 26 Haziran 2020'de kamuoyuna yapılan açıklamayla Kızılay’ın sürece müdahil olduğu anımsatılan açıklamada, Kızılay Teftiş Kurulu, Kızılay Hukuk Müşavirliği ve soruşturmanın ilerleyen safhalarında savcılığın ortak çalışmasıyla suiistimalin her yönüyle ortaya çıkarıldığı ve konunun dava safhasına geldiği bildirildi.

"Gelişmeleri yakından takip etmekteyiz"

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

Kızılay Yönetim Kurulu olarak, bağışçılarımızın emaneti her bir kuruşun yerine ulaştırılması sorumluluğu bizlerin üzerindedir. Bu ilkeden hareketle Sancaktepe'deki gelişmeleri de Yönetim Kurulu olarak hukuk müşavirliğimiz vasıtasıyla yakından takip etmekteyiz. Suçluların en ağır cezayı alması için müdahil olduğumuz dava sürecini sonuna kadar takip edeceğimizden de hiç kimsenin şüphesi olmasın. İlk andan itibaren davada adı geçen çalışanların Kızılay ile ilişiği kesilmiş, dolaylı sorumluluğu bulunduğu belirlenen şube yönetimi görevden alınmış ve yerlerine yeni yönetim atanmıştır.

Davaya konu kurum zararının, bizzat Kızılay müfettişleri tarafından ortaya çıkarıldığı ve iddianameye konulduğu bildirilen açıklamada, zararın telafisi için de hukuk müşavirliğince cezai sürecin yanında müstakil bir hukuki sürecin daha başlatıldığı belirtildi.

Sanıkların ceza alması durumunda kendilerinden tazmin edilecek kurum zararının yine ihtiyaç sahiplerine son kuruşuna kadar ulaştırılacağı vurgulanan açıklamada şunlara kaydedildi: 

Amacımız 152 yıllık yardım çınarına zarar verebilecek her türlü kötü niyet ve girişimi öngörmek ve engellemektir. Yaşanan gelişmelerden büyük üzüntü duyduğumuzu, benzer suiistimallerin bir daha yaşanmaması için sanıkların en ağır ve caydırıcı nitelikte cezalara çarptırılması amacıyla her türlü idari ve hukuki imkanı sonuna kadar kullanacağımızı bildirmek isteriz.
 

DAHA FAZLA HABER OKU