Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ: İsmimin darbe imalarıyla ilişkilendirilmesinden büyük rahatsızlık duyuyorum

Başbuğ, Twitter’dan yaptığı açıklamada, her zaman darbelere karşı olduğunu belirtti

Fotoğraf: AA

26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, her zaman darbelere karşı olduğunu ifade ederek, “İsmimin darbe imalarıyla, yine ve yeniden ilişkilendirilmesinden ve bu şekilde gündeme getirilmesinden büyük rahatsızlık duyuyorum” dedi.

Başbuğ Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Türkiye Cumhuriyeti’nde Güç Odakları Mücadelesi’ kitap serisinin üçüncüsünde 1961-1980 dönemi incelenmektedir” hatırlatmasında bulunarak, “Bu kitapta o günün şartlarında, o günlerde gelişen olaylar değerlendirilmiştir” dedi.

4 Ocak’ta Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan söyleşinin bu kitabın tanıtımıyla ilgili olduğunu belirten Başbuğ, “Kitapta ve söyleşide ifade ettiğim gibi 27 Mayıs askeri müdahalesi cumhuriyetin getirdiği siyasi sisteme vurulan ilk darbenin adıdır. Türk Ordusunu siyasetin içine bulaştırmıştır” ifadelerine yer verdi.

“Yazdıklarım ve söylediklerim bu kadar açık iken, bir yılı aşkın çalışmanın ürünü olan bir kitabın tanıtımına ilişkin söyleşiden ‘darbe iması’ çıkarmak doğru değildir” diyen Başbuğ şöyle devam etti:

Türkiye'nin gündeminde önemli meseleler vardır. Enerjimizi bu meseleler üzerinde harcamalıyız. Her zaman darbelere karşı olan birisi olarak, ismimin darbe imalarıyla, yine ve yeniden ilişkilendirilmesinden ve bu şekilde gündeme getirilmesinden büyük rahatsızlık duyuyorum.

Ne olmuştu?

Başbuğ, 23 Mayıs 1960 günü DP Genel İdare Kurulu toplantısında Sıtkı Yırcalı’nın, “Derhal seçimleri yapacağımızı açıklayayım” deyince,  Adnan Menderes’in “derhal” diye yanıt verdiğini belirtmiş,  “Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir’de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı almış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi, açıkça milletin siyasi iradesine de vurulacak bir darbe olurdu” demişti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan ise "TSK, her kim olursa olsun millet iradesini hiçe sayarak antidemokratik arayış içinde olanlara karşı mücadelesini azimle sürdürmekte kararlıdır” açıklaması yapmış, "TSK, ülkemizin ve milletimizin güvenlik ve bekasını hedef alanlara karşı mücadelesini azimle sürdürmektedir” demişti.

AK Parti teşkilatları Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU