Apple, yönetici ikramiyelerini çevre ve sosyal değerlere uyuma göre belirleyecek

Şirket bütün unsurlarında karbon emisyonunu bitirmeyi de hedefliyor

2020 Ağustos'unda Bloomberg, Tim Cook'un milyarderler listesine giriş yaptığını duyurmuştu (Reuters)

ABD merkezli Apple 5 Ocak'ta yaptığı açıklamada, yöneticilerin kazandığı ikramiyelerin şirketin belirlediği sosyal ve çevresel değerler doğrultusunda hareket edilip edilmediğine göre değişeceğini bildirdi.

Teknoloji devi, ürünlerde geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması, işgücünde çeşitlilikle kapsayıcılık ve cihazların gizliliğiyle güvenliği gibi bir dizi değer belirlemiş durumda. Şirket, 2021’den itibaren söz konusu değerlere dayalı ikramiye sisteminin uygulanmaya başlandığını ancak hedeflerinin, minimum performans gereksinimlerinin ve yöneticilere maksimum ikramiye ödemelerinin aynı kalacağını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan şirket, söz konusu değerler doğrultusunda ikramiyeleri yüzde 10’a kadar artırabilir ya da azaltabilir. Ancak bahsi geçen değerlere uyumun nasıl değerlendirileceğine dair ayrıntılı bilgi vermedi.

2020 Temmuz’unda Apple, 2030’a kadar karbon emisyonunu ürünleri ve tedarik zinciri de dahil olmak üzere bütün unsurlarında bitirmeyi planladığını, ağaç dikme ve yaşam alanlarının eski haline getirilmesi gibi karbon azaltma veya dengeleme projeleri çalıştıklarını bildirilirken bu konuda da bir açıklık getirilmedi.

Fox Business'ın aktardığına göre, Apple CEO’su Tim Cook, 2020’de 14 milyon 800 bin dolar (yaklaşık 108 milyon TL) kazanırken bu rakam, şirket çalışanlarının yaklaşık 58 bin dolarlık (yaklaşık 425 bin TL) orta değer kazancından 256 kat daha fazlaydı.

Şirketin hissedarlarından biri, özellikle Kovid-19 pandemisi krizi esnasında yöneticilerin giderek artan kazançlarının ekonomide sürdürülemeyeceğini ve topluma karşı sorumsuzca olduğunu belirtip ücretlerin düşürülmesi önerisini sundu.

Apple, şirket değerlerini göz önüne alan yeni ikramiye sistemine işaret ederek söz konusu teklife karşı oy kullanma tavsiyesinde bulundu.

 

Independent Türkçe, Fox Business

DAHA FAZLA HABER OKU