Üzerinde Auschwitz toplama kampı fotoğrafları basılı mini etekler tepki çekti

Eleştirilerin ardından ürünlerin satışının durdurulacağı açıklandı

Fotoğraf: The Independent

Abby Young-Powell - The Independent

Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi yetkilileri, üzerinde Nazi toplama kampı fotoğrafları basılı mini etek ve yastıkların satışını “rahatsız edici” diye nitelendirerek ürünleri internet üzerinden satan siteyi kınadı.  

Etek, bağımsız tasarımcıların ürünlerini internet üzerinden sunan web sitesi Red Bubble’da 30 sterline (yaklaşık 243 TL) satılıyor. Eteğin üzerine basılı siyah beyaz fotoğrafta toplama kampında yer alan bacalar görülüyor.

Üzerinde tutsakları kampa taşıyan tren raylarının fotoğrafı bulunan minderler 34 sterline (yaklaşık 275 TL) satılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

12 sterline (yaklaşık 97 TL) satılan alışveriş çantasının üzerindeyse kampın elektrikli çitleri görülüyor ve Almanca “Dikkat! Yüksek Voltaj! Ölüm riski!” ifadeleri bulunuyor.

Yaptığı açıklamada satış yapan siteyi eleştiren Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi şu ifadeleri kullandı:

“1,1 milyondan fazla kişinin öldürüldüğü büyük bir insanlık trajedisinin yaşandığı Auschwitz’e ait görüntülerle tasarlanan minder, mini etek ya da çanta gibi ürünleri satmanın makul olduğunu gerçekten düşünüyor musunuz? Bu daha ziyade rahatsız edici ve saygısızca.”

Eleştirilerin ardından Twitter’da açıklamada bulunan Red Bubble, satılan ürünlerin “kabul edilemez” olduğunu kabul ederek satışın durdurulacağını belirtti.

Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi bu yılın başında sosyal medyada yaptığı bir paylaşımla toplama kampı alanında uygunsuz fotoğraflar çektiren turistleri eleştirmiş ve ziyaretçilerden “ciddiyet ve saygıyla” davranmalarını istemişti.

1940’tan kampın kapandığı 1945’e kadar 1 milyondan fazla Yahudi, Polonyalı, Roman, Rus ve gey, Nazi Almanya’sının işgal ettiği Polonya’da yer alan Auschwitz-Birkenau toplama kampında öldürüldü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU