"Suudi Arabistan ile Katar arasında sınırlarının açılması için anlaşmaya varıldı"

Kuveytli yetkili kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılacağını bildirdi

Fotoğraf: AA

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah, yaptığı televizyon konuşmasında, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Konuşmasında "Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılması için anlaşmaya varıldı" ifadelerini kullanan Kuveytli Bakan, Katar ile Suudi Arabistan arasındaki tüm meseleleri çözüme kavuşturma konusunda uzlaşıldığını da aktardı.

Türkiye Dışişleri: Kararı memnuniyetle karşılıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, sınırların açılmasına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Bakanlık, "Bu gelişme, Körfez bölgesinde Haziran 2017’den bu yana devam eden ihtilafın çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli bir adım teşkil etmektedir" diyerek, "Başta Kuveyt olmak üzere, yürüttükleri arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleriyle sözkonusu kararın alınmasına katkı sağlayan uluslararası aktörlerin çabaları takdire şayandır. Temennimiz, bu ihtilafın, ülkelerin egemenliklerine karşılıklı saygı temelinde kapsamlı ve kalıcı çözüme kavuşturulması ve Katar halkına yönelik diğer müeyyidelerin de bir an önce kaldırılmasıdır. Körfez İşbirliği Konseyi'nin stratejik ortağı olan ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına büyük önem atfeden ülkemiz, bu istikametteki tüm çabaları desteklemeyi sürdürecektir" ifadelerine yer verdi. 

ABD'den de açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı da kararı olumlu bir gelişme olarak gördüklerini açıkladı. 

AA muhabirine açıklamada bulunan bir Dışişleri yetkilisi, "Suudi Arabistan ile Katar'ın karşılıklı olarak hava sahası ve sınırlarını açma kararına ilişkin haberlerini memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı .

Katar ile diğer Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlığın çözümüne ilişkin ise yetkili, "Katar ile dörtlü grup arasında 3 yıldır devam eden anlaşmazlığın çözümü tüm Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve ABD'in menfaatine olacaktır" dedi. 

KİK Zirvesi'ne Katar da katılıyor

Emirlik Divanı, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin salı günü yapılacak 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'ne katılacağını duyurdu. 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman zirvenin "sözde ve eylemde birlik toplantısı" olacağını belirtti.

Bin Selman, Suudi Arabistan'ın, "KİK ve Arap ülkelerinin yüksek çıkarlarını koruma yönünde bir politika izlediğini" ifade etti.

Körfez krizi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.

4 ülke Katar'a ayrıca ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.

Katar, tüm suçlamalarını reddederken, bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

Kuveyt ise krizin başından bu yana çözüm için taraflar arasında ara buluculuk çabaları yürütmüştü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU