İran, yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme işlemine tekrar başladı

ABD'nin çekilmesinin ardından İran birçok kez anlaşmayı ihlal etti

Fotoğraf: Reuters

İran, yeraltındaki Fordow nükleer tesisinde uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmek için yeniden işlemlere başladığını açıkladı.

Tahran yönetiminin 2015 yılında altı büyük devletle yaptığı nükleer anlaşmaya göre İran'ın uranyumu %20 oranında zenginleştirmesine izin verilmiyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan 2018 yılında çekildi.

İran hükümet sözcüsü Ali Rabeie, Mehr haber ajansına yaptığı açıklamada, "Birkaç dakika önce, Fordow zenginleştirme tesisinde %20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretim süreci başladı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin 2018'de nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran'a tekrar yaptırım uygulamaya başlamasının ardından İran birçok kez yürürlükteki anlaşmayı ihlal etmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 1 Ocak'ta yaptığı açıklamada Tahran yönetiminin Fordow Tesisi'nde uranyumu %20'ye kadar zenginleştirme sürecine tekrar başlamayı planladığının kendisine bildirildiğini duyurmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen salı günü İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ve İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söylemişti:

Yaptırımların kaldırılması konusunda herkes hemfikir. Yeni yasa muhtemelen anlaşmanın çökmesine yol açacak. Özellikle de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran'ın uranyum zenginleştirmesini yüzde 20 oranında onaylarsa, anlaşmaya taraf olanların anlaşmanın yeniden canlanma şansını artırmak için ısrar ettikleri bir zamanda anlaşma çökecek. ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmadan çekilmesi ve İran’a yaptırım uygulamasına cevaben, Tahran, anlaşmanın nükleer faaliyetlerine getirdiği kısıtlamaların çoğunu ihlal etti.

İran hükümeti ise ABD’nin yaptırımlarını kaldırması halinde ihlallerini hızla geri alabileceğini söylüyor.

20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Biden, "İran'ın anlaşmanın hükümlerine katı bir şekilde uymaya başlaması durumunda, ABD'nin nükleer anlaşmaya yeniden katılacağını söylemişti.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU