Eski Mossad başkanları: İran, Biden koltuğa oturunca Süleymani'nin intikamı için düğmeye basabilir

Jerusalem Post'a konuşan Şavit, "İranlıların sabrı bitmez tükenmez" dedi

Şabtay Şavit, İsrail istihbarat servisi Mossad'ı 1989-1996 döneminde yönetmişti (Miriam Alster/Flash90)

İsrailli istihbarat yetkilileri, Joe Biden'ın ABD'de başkanlık görevine başlamasının ardından İran'ın Kasım Süleymani'nin intikamını almak için harekete geçebileceğini söyledi.

Jerusalem Post'a konuşan eski Mossad başkanları, İran'ın Ocak 2020'de ABD'nin insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda öldürülen Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin intikamını alamadığını ve bu işin muhtemelen Biden'ın makamına geçmesinden önce olmayacağını ifade etti.

"İranlıların sabrının bitmez tükenmez" olduğunu belirten eski Mossad Başkanı Şabtay Şavit, geçen yıl ocak ayında Süleymani'nin, kasım ayında da nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'nin suikast saldırılarıyla öldürülmesinin "İran'ın Ortadoğu'daki askeri faaliyetlerine çifte darbe olduğu" yorumunda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şavit, İran'da Süleymani'nin yerine getirilen İsmail Kaani'nin yetenek ve yönetim açısından selefine yaklaşamadığını ifade ederken, "Kimileri birinin yerini başkası doldurduğu için bunların (saldırılar) işe yaramaz olduğunu söylüyor. Süleymani'nin yerine geçen kişinin kabiliyet seviyesiyse bu tezi çürütüyor" dedi.

Suikastın ardından İran'ın Irak'taki ABD üslerine misilleme saldırılarına gönderme yapan Şavit, bu operasyonların başarısız olduğunun altını çizerek "Cevap vereceklerini hesaba katmalıyız. Üst düzey bir hedefe saldırmak için fırsat kollayacaklar" diye konuştu.

1996-1998 döneminde Mossad'ın koltuğunda oturan Danny Yatom ise Süleymani'nin Kudüs Gücü'nün liderliğini yapmaktan çok daha fazlası olduğunu, İranlı generalin ayrıca dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e çok yakın bir isim olduğunu belirtti.

Süleymani'nin öldürülmesinin hem moral hem de aktif operasyonlar üzerinde ağır bir darbe olduğunu vurgulayan Yatom, "İran'ın bir İsrail hedefine veya bir Amerikan hedefine saldırma şansı aradığına dair haberler var. Bunun imkansız olduğunu söylemiyorum… ama tam bir yıl beklediler ve İran'ın en önemli insanlarından birinin intikamını almayı başaramadılar" dedi.

İsrail Milli Güvenlik Konseyi'nin eski başkanı emekli tümgeneral Giora Eiland de Kudüs Basın Kulübü'nün videolu etkinliğinde yaptığı açıklamada, İran'ın şu anda ABD'deki geçiş sürecinden iki hafta önce büyük çaplı bir çatışmaya girmekle ilgilenmediğini söyledi.

Süleymani'nin ölüm yıldönümü olsa da Tahran'ın bugünlerde adım atmayacağı öngörüsünde bulunan Eiland, "Ancak İran ABD'ye karşı olmasa bile İsrail ya da İsrail çıkarlarına karşı bir noktada misilleme yapma zorunluluğu hissediyor" dedi.
 


Kudüs Gücü'nün yeni komutanı Tuğgeneral Kaani, selefinin öldürülmesinin yıldönümü hasebiyle geçen gün düzenlenen ve televizyonlardan yayımlanan etkinlikte ABD'ye intikam tehdidinde bulunmuş ve "Kendi evinizin içinden, işlediğiniz suça misilleme yapacak biri çıkabilir" demişti.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün Komutanı Tümgeneral Süleymani, ABD'nin 3 Ocak 2020'de Irak'ta insansız hava araçlarıyla düzenlediği operasyonla öldürülmüştü.

Süleymani dahil 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırı tepkileri beraberinde getirse de Washington yönetimi aldığı tartışmalı kararın arkasında durmuştu.

Misilleme yapması beklenen İran takip eden günlerde ABD'nin Irak'ta konuşlu askerlerinin bulunduğu üsse füze saldırısı düzenlemişti.

Tansiyonun doruk noktasına ulaştığı sırada Tahran'dan kalkan Ukrayna Havayolları uçağının "yanlışlıkla füze sanılarak" vurulmasıysa 176 yolcu ve 9 mürettebatın ölmesine yol açmıştı.


Independent Türkçe, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU