Prens Charles, koronavirüsün kanser hizmetlerinde "yıkıcı bir zarara" yol açtığını belirterek uyardı

Pandemi sürecinde tedavilerin ertelenmesiyle beraber Prens, kanserin "Unutulmuş K" haline gelmesinden korkuyor

(Reuters)

Galler Prensi, koronavirüs pandemisi yüzünden binlerce kişi hayat kurtarıcı tedavilerden mahrum kalırken, kanserin "Unutulmuş K" olabileceğini belirterek bu konuda uyarıda bulundu.

Ertelenen operasyonların kanserle yaşayan hastalar arasında "umutsuzluğa" sebep olduğunu da sözlerine ekledi.

Macmillan Kanser Desteği (Macmillan Cancer Support) isimli hayır kurumunun hamisi prens, The Telegraph'ta yayımlanan yazısında şunları ifade etti:

Pandemi nedeniyle pek çok vakada zorluklar krizlere, tecrit anlayışı gerçek ayrılığa ve hayati önemdeki tedavi veya ameliyatların bazı vakalarda ertelenmesiyle birlikte kaygı umutsuzluğa dönüştü.
Macmillian pandemi sırasında kanserin 'Unutulmuş K' haline gelmesini önlemek için sürekli evrimleşen sürece uyum sağlıyor ancak bütün bunlara rağmen Kovid-19 hala yıkıcı bir zarar veriyor ve dernek bağış gelirinin üçte birini kaybetti.

Bu ifadeler, Birleşik Krallık (BK) Ulusal Sağlık Sistemi'ne (NHS) bağlı hastanelerin Kovid-19'un koğuşlar arasında yayılmasını önlemek için kanser ameliyatlarını ertelemek zorunda kalmasının ve BK'de tahminen 33 bin kişiye uygulanması gereken tedavilerin başlangıcının beklemeye alınmasının ardından geldi. 

Bağış toplama etkinliklerini iptal etmek zorunda kalmasının ardından üç yıl içinde 175 milyon sterlin (1 milyar 780 milyon TL) kaybedeceği tahmin edilen Macmillan, NHS'in ertelemelerinin sonucunda 50 bine kadar kişinin teşhis konulmadan kanserle yaşıyor olabileceğini açıkladı.

Eğer yetkililer kontrol, tarama ve sevk gibi kansere yönelik hayati önem taşıyan ancak koronavirüs yüzünden iptal edilmiş ya da durdurulmuş sağlık hizmetlerini tamamen yeniden sağlamayı başaramazsa gelecek yıl bu zamanlar rakam ikiye katlanarak 100 bin olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir araştırmada, Kovid nedeniyle bu yıl fazladan 7 binle 18 bin arasındaki kişinin kanserden öldüğü tahmininde bulunuldu.

Prens Charles, koronavirüssüz zamanlarda bile kanser teşhislerine ve tedavilerine gitmenin hastalar için korkutucu bir deneyim olduğunu anlattı.

Toplumu kanserden etkilenen herkesi düşünmeye çağırırken, pandeminin onların "kendi ciddi, kişisel mücadelelerini" nasıl daha da güçleştirdiğini ifade etti.

Şunları ekledi:

Bunlar hakikaten göz korkutan koşullar. Ancak kanserle mücadele için kurulan bir derneğin gözü hemen korkmaz çünkü bu yıl boyunca gördüğümüz gibi, Britanya halkı ülke çapında her karanlığı aydınlığa kavuşturan müthiş iradeye ve merhamete sahiptir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/royal-family

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU