Ünlü yönetmen, Superman'deki dini imalar nedeniyle ölüm tehditleri aldığını açıkladı

1978 tarihli film, görsel efektleri sayesinde Akademi Özel Başarı Ödülü'ne layık görülmüştü

Wonder Woman 1984'ün yönetmeni 1978 tarihli Superman'den ilham aldığını açıklamıştı (Dovemead Films)

1978 tarihli Superman filminin ünlü yönetmeni ve modern süper kahraman filmlerinin babası Richard Donner, filmdeki dini imalar nedeniyle ölüm tehditleri aldığını açıkladı.

Superman uzun zamandır dini sembole benzetiliyor. Zira Man of Steel ve DC Genişletilmiş Evreni’nin sonraki Superman filmleri, yoğun biçimde onun insanlıkla tanrısal ilişkisine dayanıyordu. Ağır diyalogların çoğu, kişilerin Superman’i bir tanrı olarak algılamasına ve bunun Clark Kent’in toplum içindeki rolü açısından ne anlama geldiğine doğrudan göndermede bulunuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu film de bu temalara odaklanmış ve kahramanın yolculuğunun her şeyi bilen, mutlak güç sahibi ana karakterin kendisiyle birleştiğini vurgulamıştı

Screenrant’in aktardığına göre, film vizyona girdikten sonra Donner, birçok nefret mektubu ve ölüm tehditi aldığını ifade etti. Tehdit mektuplarından birini de hala hatırlıyor. Mektubun yazarı, yönetmeni Kal-El ve Jor-El arasındaki ilişkiyi Hz. İsa ve Tanrı’yla karşılaştırdığı için epey öfkelenmiş. Donner, yaşadıklarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Hayatımı tehdit ettiler. Kadının biri, hangi cesaretle Brando’yu Tanrı’yla ve Christopher Reeve’i İsa’yla kıyasladığımı yazmıştı. Kadın, kanımın sokaklarda akacağını yazıyordu. Sanırım iyi bir film yaptığınızda birileri onu gerçek olarak alıyor.

Başrolünde Christopher Reeves’in Superman’i canlandırdığı Superman, vizyona girmesinin ardından birçok olumlu eleştiri almıştı. Superman, 1978’in en yüksek hasılat yapan filmlerinden olmuş, biri John Williams’ın unutulmaz film müziği için olmak üzere üç Oscar adaylığı kazanmıştı. Superman, görsel efektleri sayesinde Akademi Özel Başarı Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Filmde Reeves’in yanı sıra Jor-El rolünde Marlon Brando, Lex Luthor rolünde Gene Hackman bulunurken Margot Kidder, Lois Lane'yi canlandırmıştı.

 

Independent Türkçe, Screenrant

DAHA FAZLA HABER OKU