BİK'ten Sözcü'nün "Ayasofya" haberiyle ilgili açıklama: Gerekli işlemler yapılacaktır

Sözcü'nün bugün manşetten verdiği haberle ilgili Basın İlan Kurumu'ndan yapılan açıklama, "Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının ilgili hükümlerine göre gazetenin bu haberi resen ele alınıp gerekli işlemler yapılacaktır" denildi

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin "2020'de hatırlanmak istenmeyen, felaket ve gözyaşı" olarak nitelediği olaylar arasına Ayasofya'nın cami olarak açılmasını eklemesi sonrası başlayan tartışmalar devam ediyor.

Bugün cuma namazı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili gelen bir soruya, "Ben Sözcü gazetesini okumuyorum. Kimse de lüzumsuz yere buna para verip almasın. Ayasofya 2020 yılının adeta taçlı yıldızıdır" yanıtını verdi.

Sözcü gazetesi ise bugün ilk sayfasında çıkan söz konusu haberle ilgili ise internet sitesinden açıklama yaptı.

Haberin bazı medya kuruluşları ve sosyal medya kullanıcıları tarafından manipüle edildiğini savunan gazete, bunun bir karalama kampanyası olduğunu söyledi.

Gazetenin açıklamasında şunlar kaydedildi:

SÖZCÜ Gazetesi’nin bugün birinci sayfasında 2020’de yaşananları konu alan bir haber yer aldı.

“2020 torbasından felaket ve gözyaşı çıktı” manşetiyle anonslanan haberin içinde EBA’dan Mayıs Bayramı’na, ‘yeni normal’ hayattan Ayasofya’nın açılışına kadar bir çok yeni gelişme de yer buldu.

Ancak bazı medya kuruluşları ve sosyal medya kullanıcıları, SÖZCÜ’nün haberini manipüle ederek “SÖZCÜ Ayasofya’nın açılışını felaket olarak gösterdi” yalanını dolaşıma soktu.

Bir iftira ve karalama kampanyasına dönüşen bu durum, Milat gazetesi muhabiri Özlem Doğan tarafından Ayasofya Camii'nde cuma namazının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a soruldu.

Erdoğan “Çok teşekkür ediyorum. Ben SÖZCÜ gazetesini okumuyorum. Kimse de lüzumsuz yere buna para verip almasın. Ayasofya 2020 yılının adeta taçlı yıldızıdır” cevabını verdi.
 


Basın İlan Kurumu'ndan açıklama

Söz konusu haberle ilgili Basın İlan Kurumu'ndan (BİK) da açıklama geldi.

Kurumun sosyal medya hesabından yapılan açıklama şunlar kaydedildi:

Sözcü gazetesinin 1 Ocak 2021 tarihli "2020'nin torbasından felaket ve gözyaşı çıktı" manşetli haberinde, Ayasofya'nın cami hüviyetine geri döndürülmesi felaket olarak yorumlanmıştır. Bu haber toplumun farklı kesimlerinde ciddi tepkiye yol açmış, maşeri vicdanı yaralamıştır. Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının ilgili hükümlerine göre gazetenin bu haberi resen ele alınıp gerekli işlemler yapılacaktır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU