Yusuf Kaplan: Her yerde Noel Baba soytarıları cirit atabiliyor

“Sokaklar, caddeler Noel Baba figürlerinden geçilmez oldu!”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, Türkiye’de vatandaşların yılbaşı kutlamalarında kullandığı bazı figürlere tepki gösterdi.

Kaplan, bugünkü “Yılbaşı çılgınlığı: Paganizmin zaferi ve ruhunun çalındığını haykırmak!” başlıklı köşe yazısında şu eleştirilerini dile getirdi:

Ürpertici bir yılbaşı çılgınlığı yaşanıyor her yerde...

Bu yılbaşı çılgınlığı, aslında insanı insanaltı ruhsuz, mekanik bir varlığa dönüştüren, kitleleri kapitalist tüketim biçimlerinin köleleri hâline getiren, dil’i, konuşma’yı, anlam’ı bitiren hız, haz ve ayartıyı kutsayan, din-dışı kutsallıklar icat eden paganizmin zaferi!

Hem sefih kapitalist tüketim biçimleri hem de pagan hız, haz ve ayartı biçimleri, Hıristiyanlık’la ilgisi olmayan, Hıristiyanlığı da paganlaştıran yılbaşı çılgınlığının kitlelerin afyonuna dönüşmesine, kitleleri uyuşturmasına yol açıyor bir ay boyunca...

Çarşıda-pazarda, işyerlerinde, alış-veriş merkezlerinde, televizyon ekranlarında, a-sosyal medyada, velhâsıl, her yerde Noel Baba soytarıları cirit atabiliyor bu ülkede bile!

Sadece işyerlerinde, resmî veya gayr-ı resmî kurumlarda değil, sitelerde, büyük yerleşim merkezlerinde -hatta evlerde bile- devâsâ çam ağaçları dikildi; sokaklar, caddeler Noel Baba figürlerinden geçilmez oldu!

İnanılır gibi değil gerçekten?

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU