Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kaani: İran’ın bölgesel milisleri Süleymani intikamını almaya hazır

Ruhani, Süleymani’nin elinin kopmasına karşılık ABD’nin bölgedeki ayaklarını keseceği sözünü verdi

Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin dün Meclis'te yaptığı konuşmadan bir görüntü (Twitter)

İranlı yetkililer, Devrim Muhafızları’nın ülke haricinde yürüttüğü operasyonların beyni olan ve ABD’nin Bağdat’ta düzenlediği hava saldırısında öldürülen Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünün üç gün öncesinde, Başkan Donald Trump'ın ekibinden intikam alınacağı tehdidinde bulundu. Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani, bölgedeki milislerin hazır olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Süleymani’nin elinin kopmasına karşılık ABD’nin bölgedeki ayaklarını keseceği sözünü verdi.

Kaani, dün düzenlenen kapalı oturumda bölgedeki son gelişmeler hakkında milletvekillerini bilgilendirdi. Devrim Muhafızları’na bağlı Fars Ajansı’nın aktardığına göre, Kaani, milletvekillerine bölgedeki İran yanlısı milislerin hazırlık durumunu bildirdi. Beygi’nin ifadelerine göre Kaani, “Direniş güçleri gündeminde yer alan önlemler nedeniyle, ABD güçlerinin ayrılışı yakın” ifadelerini kullanarak Devrim Muhafızları tarafından desteklenen milislere işaret etmiş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Kaani, dolaylı olarak, ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki Savunma Bakanı Mark Esper, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı ve Süleymani suikastından sorumlu olanların geri kalanını hedef almakla tehdit etti.

Twitter hesabından açıklamada bulunan Kaani, “ABD Başkanı, İstihbarat Teşkilatı başkanı, Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Süleymani suikastına karışan diğer ABD yetkililere, Selman Rüşdi’nin gizli hayat tarzını öğrenmeleri gerektiği uyarısında bulunuyoruz. Zirâ İslam Cumhuriyeti, Süleymani'nin haksız yere dökülen kanının intikamını alacaktır” ifadelerini kullandı. Bir başka tweetinde ise “Düşman kemikleri öğütüm aşamasında. ABD’liler şimdiye kadar hem ekipman hem de programlama yönünden tokat yedi. Ancak Kasım Süleymani'nin intikamını almanın asıl amacı ABD’yi bölgeden çıkarmaktır” açıklamalarında bulundu.

Kaani'nin söz konusu tweetleri, 8 Ocak'ta Irak’ta ABD güçlerinin de içerisinde bulunduğu iki farklı üsse yapılan balistik füze saldırısına dolaylı yoldan atıfta bulunmuş oldu. Söz konusu saldırıda ABD güçlerinde herhangi bir kayıp kaydedilmemişti. O günün gecesinde ise İran’ın deyimiyle ‘seyir füzesi olduğu sanılan’ 176 yolculu uçak, Devrim Muhafızları savunmaları tarafından düşürülmüştü.

CNN’in o dönemki haberinde Iraklı üst düzey bir kaynaktan elde edilen bilgilere göre ABD kuvvetleri, söz konusu saldırıdan iki gün önce haberdar olmuş, bu nedenle gerekli önlemleri almıştı.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Ruhani ise dün haftalık kabine toplantısında yaptığı açıklamada “Ayn el-Esed’e yapılan saldırının küçük bir tokat olduğunu” söyledi. “Generalimizin elini kopardınız; sizin de ayaklarınız bölgeden koparılmalı. Ayaklarınız bölgeden koparılmadıkça intikamımız nihayete ermeyecek. ABD’lilerin arsızlığı ve aptallığının yansımalarından biri de Trump döneminin sona ermesidir” ifadelerini kullanan Ruhani, ABD’li meslektaşını ‘acımasız bir katil’ olarak nitelendirdi.

2020'de koronavirüs salgınının yanı sıra Süleymani’nin kaybının ‘oldukça acı verdiğini’ söyleyen Ruhani, Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Süleymani suikastındaki baş sorumlular olduğunu öne sürdü.

ABD halkına daha dengeli hitap eden Ruhani, Trump’ın görevinin sona erişi ile ilgili ise “Bu konuda hiçbir rolümüz yoktu. Değersiz olduklarını hisseden ABD halkı büyük bir adım atarak Trump’ın rakibine oy verdi. Trump'ın ardından tüm bölgede istikrar ve sebat yönündeki koşulların daha iyi olacağına inanıyorum” dedi.

Hiçbir iç akıma tarafgir olmadığına işaret ederek Trump’ın muhafazakar düşmanlarını etkilemeye çalışan Ruhani, “Onu tanıdığımdan beri şu ya da bu kanada meylettiğini görmedim, her zaman itidal yolundaydı” ifadelerine başvurdu.

İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ise Süleymani’nin kanının yerde kalmayacağını ve sorumluların mutlaka cezalandırılacağını söyleyerek Süleymani “Suikastındaki ilk suçlunun Trump olduğunu, cezasız kalmayacağını” öne sürdü.

Hükümete bağlı Mehr haber ajansının aktardığına göre, Süleymani dosyası hakkında yargı yetkilileriyle yaptığı görüşme ardından açıklamada bulunan Reisi, “Konuyu takip etmek ve failleri cezalandırmak için yeterli delil var” dedi.

Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis dosyası için Irak'tan adli takip talebinde bulunan Reisi, “Bugün ABD'yi devlet terörizminin en önemli örneği olarak görüyoruz” açıklamalarında bulundu.

Alman ve İngiliz aygıtlarını Süleymani'yi hedef almakla suçlayan Tahran Savcısı Ali Elkasımer, “Dosyadaki önemli ve çarpıcı konulardan biri de G4S şirketinin oynadığı roldür. G4S, Kudüs Gücü Komutanı’na düzenlenen suikastta Bağdat Havalimanı'ndaki uçuş emniyetinden sorumluydu” açıklamalarına başvurdu.

İngiliz şirketi G4S’in ABD’lilere Süleymani ve arkadaşlarının Bağdat Havalimanı’na vardığı hakkında bilgi verdiğini öne süren Elkasımer, bu konuda açık bir kanıt sunmadı.

ISNA’nın haberine göre, Almanya'daki ABD üssünü suikastta kullanılan insansız hava aracını kontrol etmek ve ABD kuvvetlerine insansız hava araçları hakkında bilgi ve veri sağlamakla suçlayan Elkasımer, İran’ın Alman üssündeki ABD askeri personelini tespit etmeye çalıştığına değindi.

İran’ın Süleymani Suikastından sorumlu olanları yargılama çabalarının bir parçası olarak bölgedeki altı ülkenin adli vekaleti hakkında hüküm verdiğini söyleyen Elkasımer, İran ve Irak’ın soruşturmayı tamamlamak için çalışacak ortak bir ekip kurma planına atıfta bulundu.

Devrim Muhafızlarına ait Propaganda Dairesi, dün, General Süleymani adı altında birkaç farklı yabancı dilde web sitesi kurdu. Sitede metin, fotoğraf, video, poster ve çizgi film dahil olmak üzere 9 bin öğe bulunuyor.

Site, ABD’nin Devrim Muhafızları’na bağlı Fars haber ajansı tarafından kullanımını yasakladığı ‘.com’ kapsamını kullanıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU