"2021 yılından beklentiler" araştırması: Türk halkı en çok birbirine sarılmayı özledi

Yapılan bir araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 46'sı 2021'in 2020'den daha iyi bir yıl olacağına inanıyor

Fotoğraf: AA (arşiv)

Türkiye'nin online araştırma şirketlerinden DORinsight tarafından yapılan "2021 Yılı Beklentileri" araştırması, Türk halkının 2021'e girerken umutlarını ve hayallerini ortaya koydu.

Şirket, "2021 Yılı Beklentileri" konulu online araştırmasını, Aralık 2020'nin ikinci yarısında gerçekleştirdi. Araştırmaya Türkiye temsili "A-B-C1-C2-D" sosyoekonomik segmente mensup 5 bin 106 kişi katıldı. 

Araştırmada, öncelikle 2021 yılına girerken katılımcıların 2020'ye göre daha iyi bir yıl beklentisi içinde olup olmadıkları ve yeni yılı kutlama konusundaki düşünceleri sorgulandı.

Katılımcıların yüzde 46'sı 2021'in 2020'den daha iyi bir yıl olacağını, yüzde 31'i ise yeni yılı kutlamayı planladığını belirtti. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğunu oluşturan yüzde 64'lük dilim "evet, yeni yıla umutla gireceğim" derken, 10 kişiden 2'si "umutsuz" olduğunu ifade ediyor.

Aşı en önemli umut kaynağı

2021 yılından umutlu olmayı sağlayan en önemli gelişme ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının yılın başında kullanılmaya başlanacağı haberleri oldu.

Buna göre, katılımcıların yüzde 56'sı 2021'e umutla girmesini sağlayan nedenin "aşının uygulanmaya başlanacak olması" olduğunu belirtti. Pandemi nedeniyle "aile ve arkadaşlık ilişkilerinin değerinin daha iyi anlaşılması" ise katılımcıların yüzde 42'si tarafından en çok umut veren gelişmelerden biri oldu. 

Yine "Kovid-19'a karşı koruyucu sağlık ürünlerinin geliştirilmesi ve üretimine başlanması", "yaşamın değerini anlayan insanlığın daha insancıl olacağı düşüncesi", "bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin hızlanması", "Kovid-19 geçirenlerin sayısının artmasıyla sürü bağışıklığı kazanılacağı ve 2021'de salgının bu sayede sona ereceği ihtimali" ve "yaşanan salgında dayanışma ruhunun öne çıkması" umut veren en önemli düşünceler arasında yer alıyor.

Araştırmaya katılanların 2021'den en önemli pozitif beklentileri arasındaysa her 2 kişiden birinin telaffuz ettiği "Aile yaşamı, iş yaşamı ve ekonomik gelir durumundaki pozitif değişiklikler" öne çıkıyor.

Yeni yılın dileği sağlık

Araştırmada, katılımcıların 2020 yılını hangi kelimelerle hatırlayacakları ve yeni yıldan en önemli beklentileri de sorgulandı.

Buna göre, her 2 kişiden biri 2020'yi "pandemi (salgın)" kelimesiyle hatırlayacağını belirtti. Diğer kelimler ise "virüs", "huzursuzluk", "sağlık", "maske", "sosyal mesafe", "ev hapsi" ve "hijyen" olarak telaffuz edildi.

Türk halkının yeni yıldan en büyük beklentisi, başka bir ifadeyle yeni yıl dileği ise yüzde 58'le sağlık oldu.

Yine katılımcıların yüzde 12'si 2021'de para, yüzde 9'u huzur, yüzde 6'sı kavgasız toplum, yüzde 6'sı mutluluk, yüzde 3'ü aşk, yüzde 3'ü kariyer, yüzde 2'si ise başarı beklediklerini bildirdi.

En çok sarılmak özlendi

Araştırmada, katılımcıların yaşam koşulları salgın öncesine dönerse en çok neleri yapmak istedikleri de soruldu.

Buna göre, her 5 kişiden 3'ü en çok sevdiklerine sıkı sıkı sarılmayı özlediğini ifade ediyor. Ardından pandemi sonrası yapılacaklar listesi, "Arkadaş, dost, aile büyükleriyle yakın temas kurarak görüşmek, alışverişe çıkmak, sevilen restoranlarda yemek yemek, yarım kalan tedavilere gönül rahatlığıyla devam etmek, bayramlarda tatile değil, büyükleri ziyarete gitmek, konser ve festivallere katılmak, yurt dışına seyahat etmek, sinemaya gitmek, spor salonuna dönmek, maçı stadyumda izlemek" şeklinde sıralandı.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU