Türk-İş: Asgari ücret ile ilgili 3 bin liranın altında bir teklif getirmemelidir

Türk İş Başkanı Atalay, "3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na getirilecek 3 bin liranın altındaki teklifin çalışanları mutlu etmeyeceğini bildirdi.

Türk- İş'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda yer alan videoda açıklamalarda bulunan Atalay, "İşveren ve hükümet, asgari ücret ile ilgili 3 bin liranın altında bir teklif getirmemelidir. Çünkü 3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na 3 bin liranın üzerinde bir teklif getirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Atalay 2020 yılı asgari ücreti için yaptığı açıklamada bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğunu belirterek, yeni asgari ücret konusunda bu rakamın altındaki bir rakamı kabul etmeyeceklerini söylemişti.

DİSK ve Hak İş ne dedi?

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 2021 yılı asgari ücreti için talebini net 3 bin 800 lira olarak açıklamıştı. Hak-İş ise bu konuda sessizliğini sürdürüyor.

CHP'den açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, cuma günü yaptığı açıklamada "Dün havuz medyasında 2021 için net asgari ücretin 2 bin 605 lira olacağı dedikoduları vardı. Anlaşılan saray nabız yokluyor. Daha önce oynadıkları ve kabak tadı veren senaryonun bir benzerini yine oynayacakları anlaşılıyor. 2 bin 605 lirayı beğenmeyen işçi sendikaları sesini yükseltecek. İşveren sendikaları 'direnirmiş' görünecek. Mesele sarayın hakemliğine götürülecek. Sarayın gönlünden de artık 50-100 ne koparsa, 2 bin 605 liranın üstüne eklenecek, sonra alayiş valayişle asgari ücret olarak ilan edilecek. Bu arada olan da emekçinin gasbedilen alın terine olacak. Biz şunu söylüyoruz, saray, yandaşlarına verdiği dolara, avroya endeksli garantileri cansiperane nasıl savunuyorsa, salgın döneminde artan garanti ödemelerini liraya çevirmemek için her türlü gerekçeyi nasıl üretiyorsa işçinin asgari ücretine de aynı yöntemi uygulasın. Asgari ücret pazarlığında 3 bin 100 lirayı taban yapsın" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU