Sherlock: Dizideki Moriarty kitaplardaki halinden nasıl farklılaşıyor?

Sherlock dizisindeki tasviriyle epey beğenilen Moriarty karakteri kitaplarda nasıl betimleniyordu?

Netflix kısa süre önce yeni bir Sherlock Holmes dizisinin hazırlığını yaptığını açıklamıştı (BBC)

BBC'de yayımlanan Sherlock dizisi Sherlock Holmes'ün düşmanı Moriarty'yi Arthur Conan Doyle'un kitaplarında yer aldığı biçimden bir miktar farklı tasvir etmişti.

Mark Gatiss ve Steven Moffat'ın içerik sorumluları olduğu dizide Moriarty, Sherlock'un en ürkütücü düşmanı ve çözdüğü pek çok vakanın ardındaki esas kişiydi. Tuhaf bir suçlu karakter olarak tasvir edilen Moriarty, Sherlock'a karşı takıntı geliştirmiş ve hatta onu intihar etmeye dahi zorlamaya çalışmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Screen Rant'in haberine göre temel motivasyonu sıkıntı olan Moriarty, nihayetinde kendini öldürmüştü. Dizideki Moriarty kitaptakilerden epey gençti. Karakter fazlasıyla teatral görünüyordu ve başkaları aracılığıyla yarattığı kaosu izlemekten ve bu sayede Sherlock'un itibarının paramparça olmasını izlemekten keyif alıyordu. 

Fakat kitaplarda biraz daha farklı bir hikaye söz konusu. Öncelikle Moriarty, Conan Doyle'un Sherlock Holmes'ü öldürebilmesi için anlatıya dahil edilmişti ve yalnızca bir hikayede yer almıştı (The Adventure of the Final Problem). Ancak ünlü yazar dedektifi geri getirmek için Moriarty'den sonraki hikayelerde bahsetse de karakter bir daha görünmedi. 

 

 

Karakter, uzun, zayıf, traşlı ve solgun bir adam olarak tasvir edilmişti ve dehşetli fikirlerini mükemmel planlara dönüştürme konusunda yetenekliydi. Kitaplardaki Moriarty, büyük bir soygun kapsamında Londra Kalesi'ne girmeyecekti. 

Moriarty kitaplarda da acımasızdı ancak "zihinsel olarak dengesiz" davranışlar sergilemiyordu ve aksine fazlasıyla odaklanmış ve sakin görünüyordu. Sherlock, kitaplardaki Moriarty tasvirine büyük oranda sadık kalsa da biri planlarına aktif biçimde dahil olmaktan hoşlanırken diğeri oturup izlemeyi yeğliyordu. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant

DAHA FAZLA HABER OKU