İran Devrim Muhafızları: "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kimse Amerikalıların karargahlarını hedeflemedi… Şiddetli intikam sürecek"

Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hicazi, "Şiddetli intikam sürecek. Yani emri veren ve bunu uygulayanlardan intikam alınması gerekiyor. Ancak intikamın zamanı ve yöntemi koşullara bağlı" dedi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dünya liderlerine tebrik mesajları gönderirken / Fotoğraf: Fars haber ajansı
 

İran hükümeti ABD'ye yönelik tehditlerine devam ederken, bir yıl önce Irak'ta düzenlenen saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin intikam sözünü de yineledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin "küresel küstahlığa karşı büyük bir darbe indirdiğini" belirterek, nükleer anlaşmanın dünyanın çıkarına olduğunu vurguladı.

Diğer taraftan, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hicazi yaptığı açıklamada, "Şiddetli intikam sürecek. Yani emri veren ve bunu uygulayanlardan intikam alınması gerekiyor. Ancak intikamın zamanı ve yöntemi koşullara bağlı" dedi.

İran merkezli Tasnim haber ajansına göre Hicazi, dün (cuma) yaptığı açıklamada, Devrim Lideri'nin (İran dini lideri Ali Hamaney) Süleymani'nin ailesini karşıladığı sırada yaptığı konuşmadaki şiddetli intikam sözünün "yeterli" olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar biri cenaze töreninde, ikincisi ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne düzenlenen füze saldırısı olmak üzere küstahlığa karşı iki darbe vuruldu. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hiçbir hükümet resmi olarak Amerikalıların karargahlarını hedeflemedi. İran bu askeri saldırıyı gerçekleştirdi ve ABD bu darbe karşısında hiçbir şey yapamadı.


Hicazi, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

Burada iki tokat (darbe) daha var. Birincisi bölgedeki ABD planlarının yenilgisi. Şu anda yaşanan durum bu. Bölge ülkeleri ABD iradesi doğrultusunda hareket etmiyor. Bu da ABD'nin programının ve hiçbir bedel ödemeden yaptıkları irade dayatmasının hezimete uğraması anlamına geliyor. Diğer darbe ise, Amerikalıların bölgeden kovulması. Bu yakında gerçekleşecek. Tabii ki bunlar sadece darbeler. Şiddetli intikam sürecek. Yani emri veren ve bunu uygulayanlardan intikam alınması gerekiyor. Ancak intikamın zamanı ve yöntemi koşullara bağlı.


Hasan Ruhani ise yaptığı açıklamada, "son projelerin açılışının ülkenin ilerlemesini engellemek isteyen küresel küstahlığa büyük bir darbe indirdiğini" belirterek, "Saf algılarına göre, İran halkını ekmek almak için uzun kuyruklara sokmak üzereydiler" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasnim haber ajansının haberine göre Ruhani, perşembe günü Petrol Bakanlığı'nın bir dizi projesinin açılış töreninde yaptığı açıklamada, "Bugün burada görülen milli güçtür. Bugün herkes büyük başarılara tanık olmak için bir araya geliyor" dedi.

Ayrıca Ruhani, ülkeye uygulanan ambargoya karşı başta sanayi olmak üzere her alanda "İran halkının başarılarına" dikkati çekti.

İran halkının düşmanın komplolarına teslim olmadığını belirten Ruhani, şunları kaydetti:

Bugün ekonomik savaş koşullarında ülkenin batısındaki 3 valilikte bir günde 1 milyar Euro değerinde projeler başlatıldı. Son projelerin açılışı, ülkeyi felç etmek isteyen küresel küstahlığa büyük bir darbe indirdi. Saf algılarına göre, İran halkını ekmek almak için uzun kuyruklara sokmak üzereydiler. Bu ekonomik savaş 30 yıl devam etse de İran halkı direnir ve ayağa kalkar.


Ruhani açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'a atıfta bulunarak, "İran'a karşı ekonomik savaşın sona erdiğini düşünüyorum. Bu savaşın kötü liderliğini üstlenen kişi siyasi hayatının son günlerini geçiriyor" dedi.

Ruhani, "7 yıl önce 11 milyar dolar olan ülkedeki petrokimya ürünlerinin değerinin, ülkenin çeşitli yerlerinde başlatılan projeler ışığında bugün ikiye katlandığına" dikkati çekerek şu açıklamalarda bulundu:

Yabancıların bu hükümete duyduğu büyük öfkenin sebebi kendi kendine yeterliliğimizi sağlamış olmamızdır. Eskiden benzin ve mazot ithal ederken şimdi ihraç ediyoruz. Yangını (ambargo) bir an önce söndürmeliyiz. Hiç kimsenin şefkatine ihtiyacımız yok. Sevgili halkımıza bu yılın sonunda ve önümüzdeki yıl yaşam ve sağlık koşullarının daha iyi olacağını müjdeliyorum.


Ruhani açıklamasında, "Nükleer anlaşma projesi ve buna bağlılık dünyanın çıkarına. Bu ambargoyu azaltmak ve iptal etmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Dünya liderlerine tek tek mesajlar göndererek bayramlarını kutlayan Ruhani'nin mesajında şu ifadeler yer aldı:

Bugün dünya çeşitli sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi krizlerden geçiyor. Buna karşılık, dünya liderlerinin mevcut krizleri çözmek ve virüse karşı mücadeleyi hızlandırmak için her zamankinden daha fazla çalışması gerekiyor. Aynı şekilde, irade çerçevesinde insan hayatının normal seyrine dönmesi için bölgesel ve küresel düzeyde uyumlu ortak çaba ve destek gerekiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU