Bakan Pekcan "esnafımız için global firmalarla iletişime geçtik" demişti... Google'dan esnafa 12 milyon dolarlık destek

Google Türkiye, esnaf ve KOBİ'lerin desteklenmesi için yaklaşık 12 milyon dolar değerinde Kovid-19 destek paketi oluşturdu

Fotoğraf: AA

Google tarafından Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu (TESK) iş birliği, Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi desteğiyle hayata geçirilen, KOBİ'leri pandemi koşullarında destekleyecek "Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar" programı tanıtıldı.

Çevrim içi gerçekleştirilen Programa Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Google Yükselen Pazarlar Başkan Yardımcısı Meir Brand, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken katıldı.

Toplantıda konuşan Brand, dijital dönüşüm için işletmelerin finansmana ihtiyacı olduğunu aktararak şunları kaydetti:

12 milyon dolarlık finans paketi sunuyoruz. Bu sayede büyük bir fırsat sağlıyoruz. Online araçlar, dijital beceriler ve ortaklık sayesinde ekonomik toparlanma hızlanacak. Hedefimiz, Türkiye'de işletmelerin dayanıklı hale gelmesi. Bunun için de onlara 360 derecelik bir program sunuyoruz. Uzun vadeli bir ortaklıkla dijitalleşmeyi mümkün kılacağız. Türkiye'ye yatırımlarımız devam edecek. Çok net bir şekilde bu yıl zor bir yıl oldu. Gelecek yılı olumlu görüyorum. 

Program da konuşan Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu da şunları kaydetti:

Bunun için tarihin bu kritik dönemecinde esnafımıza ve kamu kurumlarına yönelik 4 ana bileşenden oluşan ve yaklaşık 12 milyon dolar değerinde bir Kovid-19 destek paketi oluşturduk. 'Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar Programı' dört bileşenden oluşuyor. Esnafımızın dijital dönüşümünü hızlandırmayı hedefleyen bu dört bileşen, TESK aracılığıyla restoran ve kafelere ve çalışanlarına yönelik yapacağımız bağış; KOBİ'lere sağlayacağımız özel kredi desteği; dijital eğitim ve araçlar sunacağımız Google Dijital Türkiye platformu ve 2 son olarak da kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ'lere sağladığımız reklam hibeleri olarak sıralanıyor.

"Esnafımızın teknoloji kullanma becerisine katkı sağlayacak"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, salgın sürecinde esnaf ve sanatkarların yaşadığı zorluklardan bahsederek, işlerin durma noktasına geldiği bu dönemde dijitalleşmenin sıkça gündeme geldiğini söyledi.

Pandemi koşullarında dijital sistemin kullanılmasının esnaf ve sanatkarlara sağladığı katkılardan bahseden Palandöken, "Proje, restoran ve kafe sektöründeki esnafımızın ihtiyaçlarına yönelik içerikleri geliştirerek esnafımızın teknoloji kullanma becerisine katkı sağlayacak. Çevrimiçi satış yapabilmeleri için bilgi verilecek. Salgından en çok etkilenen 20 ilde yürütülecek projenin esnafımızın dijitalleşmesine faydalı olmasını diliyorum"  dedi.

Destek paketini içeriği

Esnaf ve KOBİ'leri farklı araçlarla 360 derece destekleyecek ve 12 milyon dolarlık finansman sunacak program kapsamında restoran ve kafelerin dijital dönüşümü için TESK'e 500 bin dolarlık Google.org hibesi verilecek.

Pandeminin KOBİ'ler için sarsıcı etkilerinin ortadan kalkmasının zaman alacağı gerçeğinden hareket eden Google, KOBİ'lerin sermayeye erişimine yardımcı olmak ve nakit akışlarını rahatlatabilmek amacıyla 3 milyon  dolarlık kredi programı oluşturacak.

Salgınla ilgili toplum sağlığı açısından kritik olan bilgilerin yayılması ve işletmelerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları ile küçük ve orta ölçekli işletmelere 8,5 milyon dolar değerinde reklam hibesi sağlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Pekcan duyurmuştu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçen ay bütçe görüşmeleri sırasında Meclis'te yaptığı bir açıklamada, esnafın desteklenmesi için global şirketlerle görüştüklerini söylemişti.

Pekcan, "Kamu kaynakları dışında Bakanlık olarak global firmalarla iletişime geçtik, onların sosyal sorumluluk projeleri kapsamında 'esnafa ne gibi destekler verebiliriz?' Onlar üzerinde bir çalışmamız var" dedi.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU