I. Dünya Savaşı'nda kullanılan Alman topu Kanada'da bulundu

Gömülen silah daha önce savaş ganimeti olarak Kanada'ya getirilmişti

Bahsi geçen ağır silahın kullanıldığı Cambrai Savaşı'nda çok fazla kayıp verilmişti (Wikimedia Commons)

I. Dünya Savaşı'ndan kalma kayıp bir Alman topçu silahı en son ateşlendiği yerden yaklaşık 6 bin 400 km uzakta şaşkına uğramış Kanadalı inşaat işçileri tarafından bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ontario'da bir inşaat ekibi yeni bir okulun yapılmasının planladığı eski bir beyzbol sahasının altından Feldkone 96 model bir topçu silahı ortaya çıkardı. 

Silahın bulunduğu bölgedeki sakinler, topun yaklaşık 100 yıl önce gömülmeden önce savaş ganimeti olarak ülkeye getirildiğini öğrendi. Bahsi geçen silah türünün bugün elde bulunan nadir örneklerinden biri. 

New York Post'un haberine göre Belediye Başkanı Aldo DiCarlo bulunan ağır silaha dair şunları söyledi:

Birçok kişinin onun orada bulunduğunu unutması alışılmadık bir durum. Topçu silahı I. Dünya Savaşı sırasında Kanadalı birliklerin elde ettiği bir savaş ganimetiydi. Bu silah, 1922'de Kanada'ya gönderilen obüs, havan topları ve diğer silahların yer aldığı bin yüzün üzerindeki materyalden biriydi. Bu materyallerin çoğu II. Dünya Savaşı'nda kullanılmak üzere döküme gönderilmişti.

DiCarlo silahın gömülme hikayesiniyse şu ifadelerle anlattı:

İlk olarak 1922'de bir anıt mezarın parçası olarak kasabada eskiden bir lisenin bulunduğu yerde sergilenmişti. 1971'de okul anıt mezarın üzerine inşa edilmesi gereken bir ek yapmıştı. Bu yüzden anıt mezar kasaba parkına taşındı. Bundan sonra silahın tamir edilemeyecek düzeyde yıpranmış olması nedeniyle törenle gömülmesine karar verilmişti.

DiCarlo'nun anlattığı yere daha sonra bir beyzbol sahası yapıldı ve silahın gömülme hikayesi neredeyse herkes tarafından unutuldu. 

Bahsi geçen Cambrai Savaşı'nda Britanya, Kanada ve Yeni Zelanda birlikleri Almanları önemli bir demiryolu ve hammadde noktası olan Cambrai kentinden çıkarmaya çalışmıştı. Tankların kullanıldığı ilk çarpışma niteliği taşıyan savaşta her iki taraf da çok büyük kayıplar vermişti. 

 

Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU