Fitch: Türk bankalarının varlık kalitesi 2021'de zayıflayacak

Fitch, Türk bankalarına ilişkin değerlendirmesinde, bankaların varlık kalitesinin 2021'de zayıflayacağı öngörüsünde bulundu

Fitch, yıl içinde Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatife indirmesinin ardından, Türk bankalarının ve Varlık Fonu'nun kredi notu görünümlerini de düşürmüştü / Fotoğraf: Reuters

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının faaliyet ortamının koronavirüs sonrasında da zorlu kalacağını belirterek, varlık kalitesinin 2020'de zayıflayacağı öngörüsünde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fitch'in Türk bankalarına ilişkin değerlendirmesinde "Türk bankalarının varlık kalitesi 2021'de muhtemelen zayıflayacak" ifadelere yer verildi.

Açıklamada, bankaların borç servisi kapasitesinin hükümet teşvik paketlerinin geri çekilmesi, süresi dolan kredi ertelemeleri ve yükselen TL faizinin etkisi altında olacağı ifade edildi.

Raporda, pandeminin gidişatındaki belirsizliklerin ve TL'deki değer kaybının artma potansiyeline ilişkin hassasiyetin Türk bankalarının varlık kalitesi için ilave risk oluşturduğu belirtildi.

Ayrıca, temel varlık kalitesi bozulmasının regülasyon imkanlarının azalması ile görünür olacağı ifade edildi.

Türkiye'nin notunu düşürmüştü

22 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit eden, not görünümünü ise "durağan"dan "negatif"e çeviren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Eylül ayında da Türk bankalarının kredi notu görünümlerini de negatife çekmişti.

Fitch Raitings, bu kararın ardından da Türkiye Varlık Fonu'nun görünümünü durağandan negatife revize ettiğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU