Google ve Facebook’tan peş peşe açılan davalarda birlikte hareket etme kararı

Google ve Facebook’un olası rekabet davasında birlikte hareket etme konusunda anlaştığı bildirildi

ABD'de pek çok eyalet savcısı Google ve Facebook hakkında tekelleşme savaları açtı / Fotoğraf: AFP

ABD'de 10 eyaletin başsavcıları, reklam sektöründeki "rekabete aykırı pratikleri" nedeniyle internet şirketi Google aleyhine dava açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teksas Başsavcısı Ken Paxton öncülüğünde Arkansas, Idaho, Indiana, Kentucky, Mississippi, Missouri, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Utah başsavcılarının imzasıyla açıklan kamu davasında davacılar, Google'ın internet reklamlarındaki "tekelci gücünü" kullanarak fiyatları kontrol ettiğini ve rekabeti engellediğini ileri sürdü.

Birlikte hareket edecekler

Reutrs’in Wallstreet Journal’a dayandırdığı habere göre, Google ve Facebook'un olası rekabet davasında birlikte hareket etme konusunda anlaştığı belirtildi.

50 eyaletin 46’sı Facebook’a dava açtı

Geçtiğimiz günlerde ABD'deki 50 eyaletten 46'sınının başsavcıları, Washington DC bölgesi ve Guam Adası ile Federal Ticaret Komisyonu, Facebook'a karşı iki antitröst davası açtı. 

ABD hükümetinin sosyal medya devine karşı açtığı davalarda, Facebook, ''dijital pazardaki hakimiyetini kötüye kullanmak, tekelcilik ve rekabeti imkansız hale getirmekle'' suçlandı.

New York Başsavcılığı'nın diğer eyaletlerle Facebook'a karşı başlattığı soruşturmadan yaklaşık 14 ay sonra açılan davada, sosyal medya devinin bölünmesi istendi.

Google'a "tekelcilik" davası

ABD'de 35 eyalet de reklam sektöründeki rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle internet şirketi Google'ı, "tekelcilik"ten mahkemeye vermişti.

Google, internet reklamlarındaki "tekelci gücünü" kullanarak tüketiciler ve reklam verenleri mağdur etmekle, arama motorunda kendi ürünlerini öne çıkarmakla ve rakiplerini dezavantajlı konuma sokup online arama sistemindeki tekelini genişletmeye yönelik adımlar atmakla suçlanıyor.

Davacı eyaletler, söz konusu davanın Adalet Bakanlığının ekimde Google aleyhinde açtığı "tekelleşme" davasıyla birleştirilmesi talebinde bulundu.

Bu dava, son 3 ayda ABD makamlarınca Google'a karşı açılan 3. antitröst davası oldu.

Google'ın Ekonomi Politikası Direktörü Adam Cohen ise şirketin nasıl çalıştığıyla ilgili soruları yanıtlamaya hazır olduklarını ve kullanıcılar için yüksek kaliteli bir arama deneyimi sunmaya odaklanmaya devam edecekleri açıklamasını yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU