Facebook'a "tekelcilik" davası açıldı: Whatsapp ve Instagram'ı elinden çıkarması istenebilir

ABD'de 46 eyalet ve Federal Ticaret Komisyonu'nun Facebook'a karşı açtığı "tekelcilik" davasında sosyal medya devinin bölünmesi istendi

Fotoğraf: AA

ABD'de 46 eyalet ve ABD Federal Ticaret Komisyonu, ''tekelcilik" ile suçladığı sosyal medya şirketi Facebook'a iki dava açtı.

Açılan davalarda, Facebook, ''dijital pazardaki hakimiyetini kötüye kullanmak, tekelcilik ve rekabeti imkansız hale getirmekle'' suçlandı. 

Sosyal medya şirketinin bölünmesi istendi

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) da rakiplerini satın alarak tekel oluşturduğu gerekçesiyle Facebook'un bölünmesi için ayrı bir dava açtı.

Davanın ardından şirket, WhatsApp ve Instagram gibi değerli varlıklarını satmaya zorlanabilir.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ve ABD eyaletleri, Facebook'un rakiplerini satın almak için "satın al ya da yok et" stratejisi kullanarak küçük rakiplerini tuzağa düşürdüğünü belirtiyor.

New York Başsavcısı Letitia James ise yaptığı açıklamada, Facebook'u yaklaşık 10 yıldır, pazardaki hakimiyetini ve tekel gücünü kullanarak  küçük rakiplerini ezme ve yarış dışı bırakmakla suçladı. 

"Rekabeti engelleyici koşulları empoze ediyor"

FTC'den yapılan açıklamada, Facebook'un rekabete aykırı bir şekilde sosyal ağ tekelini yasa dışı olarak yıllarca sürdürdüğü iddia edildi. 

Facebook'un 2012'de Instagram'ı, 2014'te ise mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ı satın aldığının hatırlatıldığı açıklamada, şirketin yazılım geliştiricilere rekabeti engelleyici koşullarını empoze ettiği kaydedildi. 

Açıklamada, Facebook'un bu eylemlerinin "adil" olmadığı, rekabeti kısıtlayarak tüketicilere  zarar verdiği ve reklam verenleri rekabetin faydalarından mahrum bıraktığı ifade edildi.

Facebook, açılan ikili davayla beraber bu yıl yasal zorluklarla karşılaşan ikinci en büyük teknoloji şirketi olacak. Adalet Bakanlığı, Ekim ayında Google'e dava açmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU