İBB’nin Şeb-i Arus töreni: Garabet mi, hoşgörü mü; çıkan tartışmada kim, ne dedi?

İBB’nin Şeb-i Arus töreni tartışmaya neden oldu. Törene garabet nitelemesi yapan Bardakçı, gelenekten kopulduğunu ifade ediyor. Cumhurbaşkanlığı ve İBB’den de konuya ilişkin açıklamalar geldi

Fotoğraf: İBB

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Mevlana’nın vefat yıl dönümünde, Şeb-i Arus töreni düzenledi.

Öldüğü güne 'düğün gecesi' anlamına gelen 'Şeb-i Arus' diyen Mevlana’nın Hakk’a yürüyüş gecesi için düzenlenen etkinlik, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapıldı.

İBB’nin Evrensel Mevlana Âşıkları Vakfı (EMAV) ile birlikte düzenlediği törende sema ayini kadın semazenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Habertürk yazarı Murat Bardakçı töreni, “sefalet” olarak niteleyerek, “Böyle bir garabet 747 seneden bu yana vârolmamıştı” diye yazdı.

Bardakçı eleştirilerini, “Mevlevî âyini ve ‘semâ’ gösteri yahut eğlence vasıtası değil, adı üzerinde, ibadet kimliği taşıyan bir ‘âyin’, yani bir ‘ritüel’dir; geçmişi asırlar öncesine uzanan, gayet sıkı kuralları olan bir zikir... Bunun böyle olduğunu kabul edersiniz yahut etmezsiniz, inanırsınız veya inanmazsınız ama asırlar öncesinden bugüne uzanan geleneğe edep gereği saygı göstermek mecburiyeti vardır” diye sürdürdü.

Mevlevî mukabelelerinin ney taksimi ile başladığını sonra Farsça bir ‘naat’ ve bunu güftesi Farsça olan bir âyinin takip ettiğini belirten Bardakçı, “Bu sırada semâ edilir, semâda sadece erkekler vardır; âyin tamamlanınca Kur’an, ardından da geleneksel ‘gülbang’ okunur ve mukabele bir dua ile sona erer” dedi.

Cumhurbaşkanlığı da devreye girdi: Bu saygısızlığa sessiz kalamayız

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, törende Kur'an-ın Türkçe okunmasına tepki gösterdi.

Türkiye'nin yaşamış olduğu onca badireye, inanç hürriyetine getirilen onca engelleme ve kısıtlamaya rağmen, bu toprakların değerlerine inanmış kadrolar tarafından uzun yıllar süren meşakkatli mücadelenin ardından yeniden hoşgörü ve demokrasi diyarına dönüştürüldüğünü ifade eden Fahrettin Altun, şu görüşleri paylaştı:

Hoşgörü denildiği zaman akla ilk gelen bu toprakların sönmeyen kandili Hazreti Mevlana'nın vuslat gecesinde, ne yazık ki bizlere geçmişin kötü hatıralarını yeniden hatırlatacak kahredici bir olay vuku bulmuş, Kur'an'ı Azim'e ve Hz. Mevlana'ya büyük bir saygısızlık yapılmıştır. İlahi kelamı nüzuluna aykırı bir biçimde, özünden koparırcasına, sözde sema gösterisi eşliğinde Türkçe okumak 'hoşgörü' kelimesiyle ifade edilecek bir olay değildir. Hoşgörü, her inancı özü ve şekli itibarıyla olduğu gibi kabul etmek ve saygı duymaktır. İslam, özü ve şekliyle bir bütündür. İslam'ın kaideleri 'hoşgörü' kelimesi altında içi boşaltılacak değerler değildir. Bu saygısızlığa sessiz kalamayız. Bu saygısızlığın hangi hesaplarla yapıldığını çok iyi biliyoruz. Despotik, baskıcı, yasakçı ve her türlü değerin silindiği karanlık geçmişlerini özleyenlere açıkça söylüyoruz, Türkiye ne pahasına olursa olsun özlemini çektiğiniz o karanlık günlere hiçbir zaman dönmeyecektir.

HÜDA PAR: Safsata

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük törenle ilgili, "Safsatanın kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur. Manevi değerleri usulünden arındırmak koca bir ayıptır" dedi.

İBB Sözcüsü: İthamlarını muhattabına iade ediyoruz

İBB Sözcüsü Murat Ongun eleştiriliere Mevlana’nın sözüyle yanıt verdi ve ithamları muhattabına iade ettiğini belirtti.

“Kendine ‘Hoca’ dedirten biri İBB’nin Şeb-i Arus törenine dil uzattı” ifadesini kullanan Ongun,  “Mevlana der ki; İnsan gözdür görüştür, gerisi ettir. İnsanın gözü neyi görüyorsa, değeri o kadardır” dedi.

Türkiye’nin çok zor günlerden geçtiğini belirten Ongun, “Milletimiz ekonomik kriz altında ezilirken, iş yerleri bir bir kapanırken bunu perdelemek adına gereksiz polemik yaratma çabası, çaresizliğin resmidir” dedi.

Ongun şunları kaydetti:

Biz, milletin acil sorunlarını dert edinmeye, çözümler üretmeye devam edeceğiz. Despotik, baskıcı, yasakçı ithamlarını da muhattabına aynen iade ediyoruz. Özlemini çektiğimiz günler de bu ülkenin birlik ve beraberlik içinde geleceğe umutla baktığı güzel günlerdir. Bunu başaracağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU