Menüde piton var: ABD'de binlercesi öldürüldü

Diğer türleri yok ettikleri için avlanıyorlar ama teşhis edilmesi gereken küçük bir sorun bulunuyor

Piton etinin doğru pişirilince çok lezzetli olduğu söyleniyor (Instagram/Donna Kalil)

ABD'nin Florida eyaletindeki yetkililer, pitonlardaki cıva seviyelerini incelemeye başladı. Gerekçeyse yenilip yenilemeyeceklerini anlamak. Eğer onay verirlerse yakında restoranların menülerine pek çok yeni çeşit girebilir. 

1980'lerde Florida'nın Everglades bölgesinde görülmeye başlanan sürüngenlerin kökeninin evde bakılırken kaçmış ya da bırakılmış bir piton olduğu tahmin ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avını sıkıca sarmasıyla bilinen pitonlar zehirli olmasa da bölgedeki diğer türlerin yaşamasına izin vermiyor. Florida Yaban Hayatını ve Balıkları Koruma Komisyonu (FWC) bu yüzden bölgede yaşayanlara "Pitonları insanca öldürün ya da yetkililere haber verin" diyor. Düzenlenen yok etme kampanyası kapsamında şimdiye kadar Everglades'teki 6 bini aşkın piton öldürüldü. 

Pitonları öldürme programının başındaki Mike Kirkland cıvanın doğada bulunduğunu ve besin zincirinin tepesindeki hayvanlarda daha yüksek seviyelerde görüldüğünü bildirdi. "Sonuçların halkın piton tüketiminden kaçınmasına neden olmasını bekliyoruz. Ancak eğer güvenli bir şekilde yenilebileceğine karar verirsek, bu sayılarını kontrol etmekte çok yardımcı olacak" dedi. 

kadin.jpg
Donna Kalil, arkadaşıyla birlikte yakaladığı 4 metrelik pitonla poz verdi (Kevin Pavlidis)​​​​​​


CNN'e konuşan komisyon sözcüsü Susan Neel de şu ifadeleri kullandı:

Cıva araştırması sürecinin başlarındayız. Henüz doku toplama aşamasındayız, Kovid süreci biraz uzattı. Yakalanan pitonlardan alınacak en fazla sayıda örneği incelemeyi planlıyoruz.

Piton imha programının ilk kadın avcısı Donna Kalil, piton etinin çok lezzetli olabildiğini söyledi. Şimdiye kadar 473 pitonu öldüren Kalil, önce düdüklü tencereyle eti yumuşattığını, sonrasında da soslayarak ya da kızartarak lezzet verdiğini açıkladı:

Doğru pişirirseniz gerçekten çok iyi. Doğadan pitonları temizlemek için muhteşem bir yol. İnsanların avlayıp yemesi güzel olur ama önce güvenli mi değil mi onu bilmemiz lazım.
Doğada tavşanların ve rakunların yüzde ikisi üçü kaldı. O kadar ki ne zaman tavşan görsem sevinçle zıplıyorum. Buna pitonlar neden oldu.


Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU