Trump yönetimi idam rekoru kırdı

Eyalet bazında 7 infaz gerçekleşirken, federal hükümetin kararı sonucuysa 10 mahkumun idam kararı uygulandı

Indiana eyaletindeki Federal Islah Merkezi karşısında idam cezasını proteso eden Amerikalılar (Reuters)

Ölüm Cezası Bilgi Merkezi'nin (DPIC) yıl sonu raporu, Donald Trump yönetiminin idam cezasını uygulamada ABD tarihinde bir rekor kırdığını ortaya koydu.

Guardian'ın haberine göre istatistiklere bakıldığında federal yönetim, bir yılda tüm diğer eyaletlerin toplamından daha fazla Amerikalıyı infaz etti.

2020'de eşi görülmedik boyutta yargı kaynaklı infaz gerçekleşirken, Trump yönetiminin 10 mahkumu idama yolladığı ve infazlarda ABD'de birkaç yıldır yaşanan düşüş eğiliminin tersine bir artış tespit edildiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DPIC kuruluşunun son yıllardaki raporlarında, eyaletler tarafından gerçekleştirilen infazların sayısının giderek azaldığı vurgulanıyordu.

Bir süredir takip edilen gidişat, 2020'de eyalet düzeyinde devam ederken yalnızca 5 eyalette (Alabama, Georgia, Missouri, Tennessee ve Teksas) infazlar gerçekleştirildi ve içlerinden yalnızca Teksas'ta birden fazla idam kararı uygulandı. Bu rakamlar, infazlarda eyalet bazında 1983'ten bu yana en düşük rakamlar oldu.

Eyaletler açısından toplamda 7 infaz gerçekleşirken, federal hükümetin aldığı karar sonucuysa 10 mahkumun idam kararı uygulandı.

Trump yönetiminin kararları aşağı yönlü eğilimin aksi yönde ilerlerken, yıllık raporun başyazarı olan DPIC İcra Direktörü Robert Dunham, "Bu yönetimin politikaları, önceki başkanların tarihsel uygulamalarına aykırı olmakla kalmadı, aynı zamanda bugünün devlet uygulamalarına da tamamen aykırıydı" dedi.
 


Mahkumlar hakkında idam cezası uygulayan eyaletlerin aksine federal yönetim koronavirüs salgını sürmesine rağmen infazları yerine getirmekte ısrar etti. Sonuç olarak Indiana eyaletindeki Federal Islah Merkezi'nde koronavirüs vakalarında artış yaşandı. DPIC yayımladığı raporda, bu tesiste en az 9 infaz görevlisinin enfekte olduğunu bildirdi.

Guardian'ın haberinde ayrıca, 2020'deki federal infazlarda asıl dikkat çeken kısmın, Trump yönetiminin yerleşik normlara karşı gösterdiği küçümsemenin yanı sıra idam cezasını, bu uygulamayı destekleyenler tarafından belirlenen standartlara göre bile ahlak sınırlarını zorlayacak şekilde uygulama kararlılığı olduğu yorumu yapıldı.


Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Elvide Demirkol 

DAHA FAZLA HABER OKU