Lübnan: Cumhurbaşkanı Avn ve Hariri arasında 'mesaj atışması'

Cumhurbaşkanlığı mesajında "Hariri'nin, özellikle Hristiyanlar olmak üzere Bakan seçiminde tek başına davrandığı" vurgulandı

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn Hükümeti kurmakla görevli Saad Hariri’yi kabul etti / Fotoğraf: Lübnan resmi ajansı NNA

Lübnan hükümetinin kurulması sürecine ilişkin Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve hükümeti kurmakla sorumlu Saad Hariri arasında "mesaj atışması" yaşanıyor.

Avn'ın Hariri'yi kabulü sonrası her iki ismin iletişim ofisleri arasında hükümetin kurulmasında yaşanan aksaklıkların nedenlerine ilişkin mesajlar yayınladı.

Hariri'nin bürosu, Avn'ın danışmanı olan eski bakan Selim Cerisati'nin yerel bir gazete aracılığıyla gönderdiği mesaja cevap verdi. Mesajda Avn'dan hükümetin kuruluş sürecine Maruni Hristiyan Özgür Yurtsever Hareket'in (ÖYH) müdahil olmasını engellemesi istendi.

Cumhurbaşkanlığı mesajında ise "Hariri'nin, özellikle Hristiyanlar olmak üzere Bakan seçiminde tek başına davrandığı" vurgulandı.

Açıklamada "hükümeti kurma hususunda uzlaşıya varmak için yılmadan uğraşan" Hariri'nin Avn ile 12 defa görüştüğü belirtildi. Açıklamada, "Avn'ın Hariri ile görüşmenin seyrinden duyduğu memnuniyet dile getirilirken" , "Hariri, siyaset dışı isimlerden oluşacak bir hükümetin ülkenin çöküşünü durdurmasını ve liman patlaması yıkımını gidermesini istiyor. Avn ise ister hükümeti kurmakla görevli yetkili isterse de bu isme itiraz edenler olsun tüm siyasi partilerin temsil edildiği bir hükümet talep ediyor" denildi.

Hariri'nin bürosu da bu mesaja karşılık, "Bu durum, kaçınılmaz olarak, karar alma noktalarının ele geçirilmesine, kota ve siyasi gerilim faktörlerinin kontrol edildiği birkaç hükümetin deneyimlerinin tekrarlanmasına yol açacaktır" mesajı yayınladı.

Hariri bürosu, birkaç gün önce yapılan görüşmede Hariri'nin Avn'ın istediği dört ismi de içeren bir bakanlar kurulu listesini Cumhurbaşkanı'na sunduğuna dikkati çekti.

Açıklamada, "Hariri, hükümeti kurmak için görevlendirildiğinden bu yana uluslararası fonlarla, uluslararası finansman kurumlarıyla, kardeş ve dost ülkelerin hükümetleriyle iletişimi durdurmadı. Çöküşü sonlandırmak, liman patlamasında yıkılan alanları yeniden inşa etmek, reformları uygulamak ve Sermaye Kontrol Kanunu gibi temel yasaları onaylamak amacıyla kasıtlı bir mekanizma başlatmak için entegre bir programa sahip" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Tüm bunlar, Avn'ın hükümeti kurmak için kararnameleri imzalamasını ve ona baskı yapan partizan çıkarlarını bir kenara bırakmasını bekliyor" denildi.

Mesajda "Bu, ancak Lübnanlıları ve uluslararası toplumu ülkeyi yaklaşık bir buçuk yıldır mücadele ettiği çukurdan yavaşça çekmeye ikna eden reformların uygulanmasıyla mümkün olabilir" denildi.

Avn'ın karşı cevabı

Hariri'nin ofisinden yapılan açıklama sonrasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Bürosu'ndan da bir yanıt geldi. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Avn tarafından yapılan itiraz, esas olarak bakanlık pozisyonlarının mezhepler arasında dağıtılmasına ve önerilen isimlerin değerlendirilmemesine dayanıyordu" ifadelerine yer verilirken Avn'ın, bu pozisyonların dağıtımında kriterler aynı olmadığı için Hariri'den bu isimleri yeniden değerlendirmesini istediğine dikkat çekildi.

Açıklamada, Avn'ın itirazının, Hariri'nin Cumhurbaşkanı ile bir uzlaşı bulunmaksızın, özellikle Hristiyanlar olmak üzere bakanların isimlendirilmesinde tek başına davranmasına ilişkin olduğu belirtildi. Anayasa, hükümetin Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında bir uzlaşıyla kurulmasını şart koşuyor.

Cumhurbaşkanının, bakanların listesini aldığı iddiası da reddedilen açıklamada, "Görüşme sırasında hükümeti kurmakla görevli yetkili tarafından incelemeye alınan bir kağıttaki bir grup isim sunuldu. Bu kağıt, resmi onay için tasarlanmamıştı. Daha ziyade bir görüş alışverişi çerçevesinde geldi" denildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Bürosu açıklamasında, Hariri'nin her ziyaretinde, önceki ziyaretlerine nazaran farklı bir öneride bulunduğu, son ziyaretinde sunduğu yapının ise Cumhurbaşkanı'na danıştığı yapılardan farklı olduğu belirtildi. Avn'ın, hiçbir zaman bakanlık için iki parti adayının ismini önermediği aktarılan açıklamada, daha ziyade Hariri'den, hükümetine güven verilecek ve hükümetin kabul etmeyi planladığı reform tasarılarında kendisiyle iş birliği yapılacak parlamento bloğu başkanları ile danışması istendiğine dikkat çekildi. Açıklama ayrıca, "Avn, hiçbir zaman tarafların karar alma noktalarını ele geçirmesini veya kota ve siyasi gerilim faktörlerinin hakim olduğu birkaç hükümetin deneyimlerinin tekrarlanmasını istemedi" denilirken, "Avn'ın önem verdiği durum, her şeyden önce, ülkenin tanık olduğu zor koşullarla mücadele edebilmek, inatçılık ve gerçeklerin çarpıtılması değil, dürüstlük ve pragmatizmle ilgilenmede esneklik gerektiren uyumlu bir hükümete ulaşmaktı" ifadelerine yer verildi.

Yanıta gelen cevap: Süreci manipüle etmeyin

Daha sonra Hariri'nin ofisi, "Lübnan Cumhurbaşkanlığı'nın hükümeti kurma sürecini manipüle etmeyi bırakması ve hükümeti kurma sürecini karmaşıklaştırmak yerine danışmanların temposunu koruması" yönündeki ümidini dile getirerek, yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada önceliğin, kriz ve yaşamsal- ekonomik yansımaları tünelinden çıkılarak, ülkeyi gerçek bir kurtuluş yoluna sokmak" olduğu vurgulandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU