Avrupa Birliği'nden "Türkiye'nin taahhütlerini baltalıyor" mesajı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, yaptığı yazılı açıklamada İstanbul seçimlerinin tekrarlanma kararından endişe duyduklarını ifade ederek "Türkiye'den gözlemciler için davet bekliyoruz" çağrısı yaptı

Fotoğraf: Reuters

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), “İstanbul’daki yerel seçimler tekrar edilecek” kararına Avrupa Birliği’nden de tepki geldi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Maja Kocijancic imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada “Oldukça politize olmuş bir ortamda alınmış, bu geniş kapsamlı kararın geciktirilmeden halkın denetimine sunulması gerekiyor” ifadesi kullanıldı. 

“Özgür, adil ve şeffaf bir seçim süreci sağlamak her demokrasi için esastır ve Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkilerinin merkezindedir” denilen açıklamanın devamı şöyle:

“İstanbul seçim kurullarının, seçim sürecinin tam güvenilirliğini güvence altına almak için çalışmalarını bağımsız, açık ve şeffaf bir şekilde ve uluslararası seçim normlarına ve standartlarına uygun olarak yürütmeleri önemlidir. 

Bu bakımdan, Türk otoritelerin, yeniden yapılacak seçimleri izlemeleri için Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Otoriteler Kongresi gibi uluslararası gözlemcileri davet etmelerini bekliyoruz. 

Yüksek Seçim Kurulu’nun Türkiye’nin güney doğusunda, seçilen belediye başkanlarını ve belediye meclis üyelerinin - adayların seçimlerden önce kontrol edilip onaylanmış olmasına rağmen – göreve gelmesi için ‘elverişsiz’ ilan etmesi, ve yerel yönetimi ikinci en yüksek oyu alan adaylara vermesi, halkın iradesini garantiye alacak demokratik bir seçim sürecinin temel amacına aykırıdır. 

Ayrıca, Türk halkının yüksek oranda oy vererek bağlılığını gösterdiği seçim sürecini ve bir Avrupa Konseyi üyesi olarak Türkiye’nin taahhütlerini baltalamaktadırlar.” 


Avrupa Konseyi Sözcüsü Daniel Holtgen de YSK’nın kararının seçmenin güvenini sarstığını belirterek “Doğru ve güvenilir seçim için gerekli koşullar seçimden önce sağlanmalı, sonrasında değil” dedi.
 


 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU